Vláda chce navýšit schodek rozpočtu na 500 miliard. Státní dluh tak patrně přesáhne dva biliony

Události: Vláda schválila zvýšení schodku rozpočtu na 500 miliard (zdroj: ČT24)

Vláda schválila kvůli dopadům šíření koronaviru zvýšení schodku státního rozpočtu v letošním roce na 500 miliard korun. Informovalo o tom ministerstvo financí. Kabinet tak odsouhlasil zvýšení schodku již potřetí od propuknutí pandemie. Před šířením koronaviru byl schodek rozpočtu pro letošní rok naplánován na 40 miliard korun. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) uvedla, že by se mělo jednat o finální schodek. Státní dluh by se měl ke konci roku zvýšit na zhruba 2,1 bilionu korun.

Naposledy dolní komora souhlasila se zvýšením schodku na 300 miliard korun 22. dubna. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) možnou potřebu dalšího zvýšení schodku připustila minulý týden. 

Již dříve Schillerová uvedla, že Poslaneckou sněmovnu o zvýšení schodku požádá do konce června. „Využiji toho, že je tady stav legislativní nouze,“ nastínila. Podle ministryně financí jde už o poslední úpravu státního rozpočtu pro letošní rok. Odmítla zvýšit příjmy rozpočtu zvyšováním daní nebo provádět úsporná opatření.

Ministerstvo financí v novém návrhu počítá s celkovými příjmy rozpočtu 1,365 bilionu korun a s výdaji 1,865 bilionu korun. Státní dluh by se měl ke konci letošního roku kvůli vyššímu schodku zvýšit na zhruba 2,1 bilionu korun.  

Nejvyšší deficit doposud měl rozpočet za rok 2009 kvůli dopadům světové hospodářské krize, a to přes 192 miliard korun.

 Letos ke konci května rozpočet vykázal schodek 157,4 miliardy korun. Kvůli dopadům šíření koronaviru a přijatým opatřením totiž klesají příjmy státu, zatímco výdaje výrazně rostou. Příjmy za dané období meziročně klesly o 12,6 miliardy, výdaje naopak stouply o 93,9 miliardy.

Ministerstvo plánuje většinu schodku uhradit vydáváním státních dluhopisů, o které mají investoři v posledních měsících velký zájem. Úřad si takto už zajistil například pokrytí všech korunových splátek dluhopisů splatných v letošním roce i dříve plánovaný schodek 300 miliard korun.

Správa na příspěvcích OSVČ a malým firmám vyplatila 19 miliard

Finanční správa do 8. června přijala přes 800 tisíc žádostí o vyplacení příspěvku osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) a zhruba 18 tisíc žádostí o vyplacení příspěvku společníkům malých společností s ručením omezeným. Dohromady těmto subjektům vyplatila 19 miliard korun. 

Právě pondělím 8. června končí rozhodná lhůta pro vyplácení příspěvku - žádat je ale možné i o zpětné proplacení, a to až do konce srpna. Řekla to ministryně Schillerová. Pokud by vláda rozhodla o pokračování programu, pak by to podle ní již bylo formou dotací. V současnosti je vyplácený příspěvek fakticky podle zákona vratkou daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti.

Podnikatelé mohou požádat o příspěvek e-mailem, poštou, prostřednictvím datové schránky, přes aplikaci Elektronická podání pro finanční správu, na podatelnách a ve sběrných boxech umístěných před finančními úřady. Nejvíce žádostí je e-mailem.