Pokuty za porušení zákazu volného pohybu budou hygienici kvůli rozhodnutí soudu znovu přezkoumávat

Události: Hygienici znovu přezkoumají pokuty z nouzového stavu (zdroj: ČT24)

Hygienické stanice odkládají stovky přestupků – jde třeba o nedodržování omezení volného pohybu. Městský soud v Praze totiž některé zákazy ministerstva zdravotnictví před měsícem označil za nezákonné. Resort podal kasační stížnost, rozhodovat o ní bude Nejvyšší správní  soudu.

V uplynulých měsících nahlásili strážníci a policisté hygienikům stovky porušení zákazu volného pohybu. Opatření proti šíření koronaviru, které vláda přijala, označil ale později pražský městský soud za nezákonné – a mezi ně patřilo právě i omezení volného pohybu. Některá řízení tak budou znovu obnovena.

Ti, kteří dostali rozhodnutí o pokutě, mohou požádat hygienickou stanici o přezkum. Výrok soudu ovlivní i řízení o přestupcích, která dosud neskončila. „Čili v tom případě, pokud to řízení bylo zahájeno, tak ho budeme zastavovat, a pokud tedy ne, tak ho odložíme,“ uvedla Dana Šalamunová z Krajské hygienické stanice Středočeského kraje. 

Zastaven bude nejspíš také případ schůzky expertního týmu v Lánech, který hygienická stanice řeší. „V současné chvíli komunikujeme s Kanceláří prezidenta republiky a žádáme o podklady, takzvaně o upřesnění okolností této schůzky,“ doplnila Šalamunová.

Rozhodnutí soudu, který zrušil některá vládní opatření, se projeví i v případě hradního kancléře Vratislava Mynáře. Šetření kolem jeho soukromé zabijačky má být také odloženo. Zatím tak dostal kancléř pokutu 1300 korun za neregistrování prasete. Tu mu vyměřili veterináři.

Pokud Nejvyšší správní soud vyhoví kasační stížnosti a rozhodnutí pražského městského soudu zruší, začaly by se tento i další odložené případy znovu řešit. Rozhodnutí by mělo padnout v řádu měsíců.