Slevy, vouchery, vstupy zdarma. Kraje plánují záchranu turistické sezony

Události: Kraje plánují záchranu turistické sezony (zdroj: ČT24)

Kraje plánují na záchranu letošní turistické sezony dát stovky milionů ze svých rozpočtů. V pěti regionech chystají dobrovolné, nebo zlevněné vstupné do muzeí, hradů nebo zámků. V Praze a středních Čechách budou vstupy zdarma jako bonus k zaplacenému ubytování, Jihočeský kraj chce přispívat rodinám na delší pobyt až třemi sty korunami na člověka a noc.

V Jihočeském kraji si klienti od začátku roku dosud zaplatili celkem o 350 tisíc nocí méně než loni. Regionu tak hrozí propouštění až čtyř tisíc zaměstnanců v turistickém ruchu. „V podstatě spíš stále vracíme peníze. Na červenec přišly asi tři rezervace. Kdyby se to nerozběhlo na vytíženost alespoň třicet procent, tak to nemá cenu dál provozovat,“ říká majitel hotelu v centru Českých Budějovic Jiří Klika.

Kraj chce proto přímo podpořit rodiny, které do regionu přijedou alespoň na tři noci. Každý ubytovaný dostane třetinovou slevu, maximálně ale 300 korun na lůžko a noc. „Eliminujeme tak extrémně drahé nebo dražší hotely,“ vysvětluje hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská (ČSSD).

Kraj věří, že investovanými třiceti miliony podpoří kromě ubytovacích služeb také obchody a restaurace. „Peníze, které takhle ušetříme, určitě využijeme. Zajdeme na nějakou dobrou rybku nebo borůvkové knedlíky nebo se zajdeme někam podívat,“ plánuje Pavla Šustrová, která s rodinou pojede na dovolenou právě do jižních Čech.

Kraje chystají různé formy podpory

Slevy nebo volné vstupy nabídne dalších pět regionů. Moravskoslezský kraj chce sezonu, která letos kvůli pandemii začala později, prodloužit o září a říjen, kdy hodlá plně dotovat vstupné na vybraná místa.

Pro západočeské lázně zase chystá přímou finanční podporu tamní hejtmanství. Karlovarský kraj chce přilákat turisty také tím, že zpřístupní krajská muzea a galerie zdarma. „Kdybych to měl vyjádřit v procentech, tak propad je až 97 procent. Protože zrovna Becherova vila je v okolí lázeňských domů, které jsou opravdu prázdné,“ říká ředitel Galerie umění Karlovy Vary Jan Samec o jedné z budov, které galerie provozuje.

Pokles zájmu postihl i nejvyhledávanější místa v Praze, včetně zoologické zahrady. Průměrně od znovuotevření klesla návštěvnost zhruba na třetinu. Sama zahrada zkouší řešit propad tržeb prodejem vstupenek takzvaně na lepší časy, které lze uplatnit až do konce příštího roku.

Zoologická zahrada a další pražské atrakce podpoří i magistrát hlavního města. Turista dostane za každé přespání v Praze dvousetkorunové slevy na dvě místa dle vlastního výběru.

Ve středních Čechách má být podobný program podmíněn alespoň dvěma noclehy. Voucher pak bude možné využít třeba v Galerii Středočeského kraje v Kutné Hoře. „Za ty dva měsíce, co jsme měli zavřeno, tak jsme zaznamenali ztrátu ve výši dvou milionů korun,“ uvedla vedoucí marketingu Galerie Středočeského kraje Nikola Bukajová.

Ostatní regiony většinou chystají na podporu turismu reklamní kampaně. V Ústeckém kraji chtějí slevy navázat na poukazy na dovolenou, které pro zaměstnance zvažuje ministerstvo pro místní rozvoj. O jejich podobě teď jedná také s resortem financí.

Státem dotované poukazy na dovolenou v Česku by podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) měly platit už v létě. Vláda by podle ní mohla návrh projednat začátkem června a poukazy by se daly uplatnit v červenci nebo srpnu. Podle Dostálové je třeba vybrat konkrétní model dotací, tedy zda bude podpora směřována plošně, nebo jen k některým, například nejvíce zasaženým místům.