Za své jmenování jsem prezidentovi nic neslíbil, řekl Angyalossy

Tisková konference o prioritách předsedy Nejvyššího soudu Petra Angyalossyho (zdroj: ČT24)

Novým předsedou Nejvyššího soudu jmenoval prezident Miloš Zeman ve středu Petra Angyalossyho. Ten ve čtvrtek řekl, že za své jmenování nic prezidentovi neslíbil, nedostal od něj ani žádné podmínky, které by musel splnit. Délku rozhodování Nejvyššího soudu chce s kolegy řešit individuálně.

Při očekávané personální obměně soudu preferuje zkušené kariérní soudce, nevylučuje ani jiné právní profesionály, pokud by byli „enormně erudovaní“. „Není to vyloučeno, ale přicházelo by to v úvahu jen velmi výjimečně,“ řekl Angyalossy.

Ke svým prioritám v desetiletém mandátu řadí zvyšování prestiže NS i důvěry v justici a zkracování dovolacího řízení, například u trestních věcí ze 45 dní na průměr 30 až 35 dní. Civilní kolegium rozhoduje déle, průměrná doba tam činí 196 dní. V rámci EU jsou čísla podle Angyalossyho nadprůměrná, přesto lze ještě dosáhnout zlepšení.

Někteří soudci pracují podle nového předsedy už nyní rychle, píšou stručná, věcná rozhodnutí. Jiní ale mají akademičtější přístup, jejich verdikty připodobnil k malým diplomovým pracím. Je potřeba to řešit individuálně, uvedl Angyalossy.

Někteří odborníci kritizovali výběr nového předsedy NS jako neprůhledný. Podle Angyalossyho ale Zeman postupoval v souladu s platnou právní úpravou. „Nestalo a neděje se nic nezákonného,“ konstatoval Angyalossy.

Registruje také kritiku, která zazněla třeba od bývalé předsedkyně NS Ivy Brožové. Podle ní byl mnohem lepším kandidátem Robert Fremr. „Nemusím být sympatický úplně všem,“ upozornil Angyalossy. Prezident podle něj dobře zvážil všechna pro a proti.

Hlavu státu čeká brzy také výběr nového místopředsedy NS. Romanu Fialovi vyprší na konci roku desetiletý mandát. Angyalossy zatím se Zemanem o jménu místopředsedy nehovořil. „Zatím je na to čas,“ dodal nový předseda.