Místo luxusu smetiště. Vila po Krejčířovi čelí nájezdům zlodějů téměř každý týden

UDÁLOSTI: Policie odložila případ požáru v černošické vile Radovana Krejčíře (zdroj: ČT24)

Černošická vila po odsouzeném Radovanu Krejčířovi je v havarijním stavu. V poslední době se stala častým cílem zlodějů, podle vyšetřovatelů mohl někdo z nich způsobit i požár, který tam vypukl. Jeho viníka policisté hledali, ale nenašli a případ nyní odložili.

Bývala to nedobytná pevnost – drahá nedobytná pevnost. Radovan Krejčíř za stavbu a vybavení své vily zaplatil nejméně půl miliardy korun. Teď má ale blíže ke zřícenině. Většina interiéru je rozkradená nebo zničená – vrata někdo vylomil, bezpečnostní kamery vylámal, vylámaná je i mramorová podlaha v koupelně. Na zahradě jsou zbytky počítačů, elektroinstalace rozřezaná, venkovní bazény připomínají černé laguny. Zloději do vily pronikají téměř každý týden.

Největší škody ale způsobil požár, který vypukl loni v srpnu. Zabývali se jím policisté, ale nic nezjistili. „Kriminalisté tento případ prošetřovali jako podezření z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. Případ byl odložen, pachatel je neznámý,“ uvedla policejní mluvčí Jana Šteinerová. 

Vila zůstává bez majitele. Krejčíř o ni přišel, ale exekutorům se ji zatím nepodařilo prodat, ani když vyvolávací cenu snížili na 28 milionů korun. Poslední, již šestý, pokus proběhl letos v lednu. Poprvé se vila dražila v roce 2017. Předtím se stát soudil s Krejčířovou manželkou, která usilovala o vyřazení nemovitostí v Černošicích z exekuce, s čímž ale neuspěla ani u Ústavního soudu.

Sám Radovan Krejčíř nyní usiluje o návrat do Česka. Zatím je v jihoafrickém vězení. Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti Vladimíra Řepky Jihoafrická republika definitivně nerozhodla o vydání. Praha o ně žádala již v roce 2007. Zatím posledním krokem je rozhodnutí o přípustnosti žádosti z roku 2018.