Bývalý poslanec Pavel Severa míří před soud. Státní zástupce ho obžaloval z podvodu

Státní zástupce obžaloval z podvodu bývalého poslance KDU-ČSL a politika TOP 09 Pavla Severu. Kriminalisté ho viní z podvodného získání několika směnek v hodnotě deset milionů korun. Informaci ČT potvrdil státní zástupce Pavel Bužga z Krajského státního zastupitelství v Hradci Králové. Za zločin podvodu ve stadiu pokusu mu hrozí až deset let vězení.

„V této věci Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové podalo obžalobu Krajskému soudu v Hradci Králové dnešního dne, a to pro zločin podvodu, dílem ukončený ve stadiu pokusu. V případě prokázání viny hrozí trestní sazba 5 až 10 let vězení,“ řekl Bužga.

Kriminalisté bývalého poslance KDU-ČSL a politika TOP 09 Pavla Severu obvinili loni v lednu. Údajné podvodné získání několika směnek v hodnotě deset milionů korun policie vyšetřovala několik let.

Směnky měl před svou smrtí podepsat podnikatel z Litomyšle Zdeněk Švec – a mají dokládat, že Severa ještě jako vlivný politik a poslanec Švecovi půjčil peníze. Bývalý poslanec se zároveň domáhá jejich uznání a proplacení.

Podle krajského státního zastupitelství je Severa ale získal podvodně. „Měl vylákat podpis několika směnek v nominální hodnotě téměř deset milionů korun s vědomím toho, že směnky nezajišťují žádné reálné finanční závazky,“ uvedl loni v lednu po sdělení obvinění Bužga.

Kvůli kauze už dříve TOP 09 Severu odvolala z funkce sekretáře strany

Severu policie viní z toho, že Švece, který byl závislý na alkoholu, zmanipuloval. Na účtech také nedohledala důkaz o údajných převodech. Severa byl navíc v době, kdy měl podnikateli půjčovat, sám zadlužený. Kvůli kauze se směnkami v prosinci 2017 odvolala TOP 09 Severu z pozice generálního sekretáře strany.

Policie případ vyšetřovala už dříve, v červnu 2017 ho ale odložila. Na tento postup si stěžovala vdova po zesnulém podnikateli. Do případu se vložilo státní zastupitelství, které ho nařídilo došetřit.