Po letošní zimě hrozí vysychání toků, na 49 místech platí omezení pro odběr vody

Po letošní zimě hrozí, že začnou vysychat některé menší toky. Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD) je ale pitné vody dostatek. Přesto je podle něj možné, že budou přibývat další omezení odběrů vody. Těch je nyní v Česku platných 25 na 49 místech. Loni touto dobou nebylo žádné, předloni byly dvě. Od začátku roku přehrady zadržely 485 milionů kubických metrů vody, což je česká spotřeba na 18 měsíců.

Sucho nadále trápí Česko. Ministerstvo proto v pondělí představilo konkrétní opatření, která by měla situaci alespoň ustálit. Vody v tocích je totiž mezi šesti a 30 procenty dlouhodobých dubnových průměrů. Přehrady jsou ale naplněné, samotné pitné vody by tak mělo být dost, ujistil ministr zemědělství Miroslav Toman. 

Podle Tomana budou ale kvůli situaci se suchem nejspíš další omezení odběrů přibývat. „Aktuální situace není moc příznivá, a to zejména kvůli velmi suché zimě. Hrozí, že již brzy mohou vysychat menší toky,“ řekl ministr.

Ministerstvo také předložilo návrh na zvýšení hladiny Novomlýnských nádrží o 35 centimetrů. Mělo by se tak získat devět milionů metrů krychlových vody bez nutnosti stavby dalšího vodního díla. To se ale letos před létem podle Tomana stejně nestane, ministerstvo životního prostředí podle něj požaduje velkou dokumentaci dopadů vlivu zvednutí vody na životní prostředí.

Zemědělské sucho bylo v dubnu prakticky v celém Česku, silné nebo mimořádné sucho bylo také v 80 procentech zdrojů podzemních vod, uvedl již dříve ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Do letošního roku vstupuje země v horší kondici než do několika posledních let, které byly následně označeny za velmi suché. Kvůli kumulaci srážkového deficitu a zvyšující se teplotě jde o situaci, kterou předchozí generace nezažily. Podle nedávné analýzy vědců projektu Intersucho je současná epizoda sucha od roku 2015 nejhorší za posledních 500 let.

Na 12. května Brabec svolal Národní koalici pro boj se suchem. Se zástupci krajů a obcí chce řešit krizové scénáře a připravenost na zásobování pitnou vodou.

Toman: Na boj se suchem ministerstvo loni dalo 14 miliard Kč

Ministerstvo zemědělství na boj se suchem loni vydalo 13,7 miliardy korun, uvedl v pondělí jako sumu sečtenou ze všech dílčích programů ministr zemědělství. Úřad podpořil například obnovu 387 rybníků za 1,25 miliardy korun, vznikl tak zásobní prostor na 2,5 milionu metrů krychlových vody.

Od začátku loňského roku do letošního března šlo o 135 hektarů vodohospodářských opatření, 46 malých vodních nádrží, 58 hektarů protierozních opatření, 137 hektarů ekologických opatření a 412 polních cest, uvádí úřad. Jenom na pozemkové úpravy stát podle Tomana za poslední dva roky vynaložil 3,9 miliardy korun. Na letošní rok má připraveno 1,3 miliardy Kč.

Další peníze stát dává na podporu závlah, zatím šlo o 200 milionů korun. Do roku 2022 má na program závlah jít 1,1 miliardy Kč. Zatím podpořené projekty umožnily zavlažování na 17 tisících hektarech. V tomto týdnu chce Toman vypracovat analýzu používání meliorizačních systémů na zadržování vody v půdě.

Stát také připravuje stavbu šesti přehrad, zhruba půl miliardy korun je vyčleněno na propojování vodárenských soustav, kde sedm pilotních projektů má pomoci se zásobováním vodou pro milion lidí.

„Uvědomujeme si důležitost vody, proto jsme před rokem spustili největší vodohospodářský program v historii státního podniku s názvem Vracíme vodu lesu. V jeho rámci investujeme více než miliardu korun do stavby malých vodních nádrží, mokřadů nebo revitalizace vodních toků,“ dodal generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček. Dosud státní podnik zahájil stavbu 350 vodohospodářských staveb.