Stát přiznal rodině zemřelého disidenta Wonky odškodnění dva a půl tisíce korun

Necelých dva a půl tisíce korun vyplatí stát jako odškodnění pozůstalým disidenta Pavla Wonky, který zemřel v roce 1988 za dosud nevyjasněných okolností v komunistické vazbě. Odškodnění se týká pouze ušlé mzdy za dobu třítýdenního nezákonného věznění. Na stotisícové odškodnění za samotnou smrt disidenta podle ministerstva spravedlnosti ale jeho bratr Jiří Wonka nárok nemá, protože k němu v době smrti neměl jeho bratr vyživovací povinnost.

„Stotisícové odškodnění za smrt ve vazbě přiznáno nebylo. Jediné odškodnění, které je stát ochotný vyplatit, je náhrada ušlého výdělku za dobu věznění. Celkové odškodnění 2473 korun ale stát určuje podle částek stanovených v roce 1990, kdy byla zcela jiná mzdová a cenová hladina. Odškodnění je nepřiměřeně nízké,“ uvedl advokát Lubomír Müller zastupující rodinu Pavla Wonky.

Ten zemřel za dosud nevyjasněných okolností 26. dubna 1988. Je označován za posledního politického vězně komunistického režimu v Československu, který zemřel ve vězení.

Možnost odškodnit pozůstalé po Pavlu Wonkovi se otevřela loni v říjnu, kdy Okresní soud v Náchodě disidenta rehabilitoval za vazební věznění a trestní stíhání v dubnu roku 1988. Jeho bratr Jiří Wonka tak mohl jako jediný pozůstalý žádat stát o odškodnění.

„Na neúměrně nízké odškodnění podle zákona o soudní rehabilitaci jsem opakovaně upozorňoval ministerstvo spravedlnosti. Někteří rehabilitovaní považují přiznané odškodnění za výsměch a odmítají ho převzít. Naposledy jsem se v této věci obrátil na ministryni spravedlnosti loni v listopadu. Odpověď jsem zatím neobdržel,“ vysvětlil Müller.

Náhrada mzdy za den vězení je aktuálně 83,33 koruny

Podle něj má vláda možnost, aby výši částek při soudní rehabilitaci upravila vládním nařízením. Žádná vláda to ale od roku 1990 neučinila. Aktuálně je tak náhrada mzdy 83,33 koruny za den věznění. Nedostatečnou legislativní úpravu přiznávají v rozhodnutí o odškodnění, které má ČT k dispozici, také úředníci ministerstva. „Nebyla přiznána valorizace z důvodu absence takového požadavku v právních předpisech,“ píše se ve zdůvodnění výše částky.

Na podněty advokáta zatím zareagovala pouze zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková (ANO), která letos v lednu vládě doporučila uložit ministryni spravedlnosti Marii Benešové, aby připravila analýzu možností, jaké odškodnění poskytovat poškozeným v případech rehabilitací. „Počkáme na odpověď ministryně spravedlnosti, pokud by nedošlo k žádné změně, zvážíme po dohodě s rodinou možnost občanskoprávní žaloby,“ uvedl Müller.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pavel Wonka byl vzat do vazby 5. dubna 1988 a 20. dubna byl Okresním soudem v Trutnově nepravomocně odsouzen za porušení takzvaného ochranného dohledu k pěti měsícům vězení. K soudu byl tehdy dopraven ve špatném stavu na kolečkovém křesle. Proti rozsudku se Pavel Wonka odvolal, ale odvolacího rozhodnutí se nedočkal, protože šest dní po rozsudku zemřel ve věku 35 let ve věznici v Hradci Králové.