Jeden telefonát za druhým. Lidé upozorňují policii na nenošení roušek i shlukování

UDÁLOSTI: Tisíce telefonických upozornění, oznámení a udání denně (zdroj: ČT24)

Telefonní linky na strážníky a státní policii zažívají v době rozsáhlých omezení veřejného života mimořádný nápor. Lidé si stěžují na druhé – hlavně kvůli nenošení roušek nebo většímu shlukování na veřejnosti. I když vlna oznámení už je za vrcholem, k normálu se počet telefonátů ještě ani zdaleka nevrací.

Slova „zakazuje se“ a „nařizuje se“ byla v březnu frekventovaná tak jako nikdy předtím v historii svobodného Česka. I když nyní se již spíše diskutuje o uvolňování restrikcí, stále většina omezení platí – a někteří lidé důrazně dbají na to, aby je dodržovali i ostatní.

Pražská městská policie zaznamenala nejvíce oznámení hned po zavedení mimořádných opatření. „Okénko u restaurace, prodává se alkohol, shlukování lidí – to byl evergreen. Celé odpoledne, víkendy, to byl jeden hovor za druhým,“ řekl operátor tísňové linky městské policie Pavel Soukal.

Velké množství hlášení znamená také velké množství odhalených přečinů. Pražští strážníci za 35 dnů nouzového stavu řešili 15 900 přestupků proti vládním nařízením. Zdaleka nejčastěji (13 500 případů) šlo o nenoušení roušek a často (2000 případů) také shlukování lidí. Většinou ale také vše skončilo domluvou. „Ve 430 případech jsme byli nuceni přestupky oznámit správnímu orgánu,“ vyčíslila mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová.

Velký problém z hlediska dodržování předpisů znamenaly slunečné velikonoční dny. „Velký problém jsme zaznamenali o víkendu, kdy se na koupališti sešlo více než sto lidí,“ vylíčila mluvčí královéhradeckých strážníků Eva Kněžourová.

Zejména telefonická hlášení o rouškách jsou ale podle policistů často zbytečná. Mluvčí Kněžourová se domnívá, že v mnoha případech jsou i falešná. „Většina oznámení se nezakládá na pravdě anebo to vypadá tak, že lidé ve chvíli, kdy hlídky přijíždějí na místo, už roušky mají na sobě,“ uvedla.

I když se v posledních dnech počet oznámení znatelně snižuje, návrat k normálnímu stavu potrvá podle strážníků ještě dlouho.