Odpověď na audit dotací pro Agrofert bude chtít Evropská komise až v červnu, uvedla Dostálová

Až do 5. června mají úředníci čas, aby připravili odpověď na auditní zprávu Evropské komise o údajném střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) ve vztahu k Agrofertu a dotacích přidělených této skupině. Že Komise prodloužila České republice termín, řekla České televizi ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (za ANO). O odklad její úřad žádal v souvislosti s nouzovým stavem vyhlášeným kvůli šíření koronaviru.

Česko mělo původně odeslat odpověď na audit, jehož oficiální verze v českém jazyce přišla do Prahy v únoru, do 5. dubna. Evropská komise nakonec dala ministerstvu pro místní rozvoj dva měsíce navíc.

Co auditní zpráva obsahuje, resort neprozradil. Podobná byla situace s předběžným návrhem závěrů auditu, který Brusel předložil loni. „Evropská komise opět české orgány požádala o důvěrné zacházení s auditní zprávou až do ukončení celého procesu,“ uvedl mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček.

Hrozba stoprocentních korekcí?

I tak některá média ze zprávy, jejíž anglická verze přišla do země již loni na podzim, citovala. Z dosud zveřejných informací vyplývá, že auditoři se domnívají, že premiér Andrej Babiš stále ovládá holding Agrofert, i když jej vložil do svěřenského fondu, a že tedy porušuje zákon o střetu zájmů.

Andrej Babiš odmítá, že by byl ve střetu zájmů, tvrdí, že bezezbytku naplnil požadavky, které na něj klade český zákon. Když do Česka přijela delegace z Evropského parlamentu, aby zjistila fakta o premiérově případném střetu zájmů, označil její české členy za „vlastizrádce“ a vedoucí delegace Moniku Hohlmeierovou označil za „pomatenou“. Českým europoslancům se Babiš později za vyjádření omluvil, výrok o Hohlmeierové i s odstupem označil za správný. Evropský parlament dostal návrh usnesení odsuzující výroky českého premiéra, kvůli opatřením proti šíření koronaviru o něm však nehlasoval.

Audit vznikl především v souvislosti s dotacemi, které Evropská unie Agrofertu proplatila. Podle auditorů jsou dotace udělené skupině od účinnosti nyní platné verze zákona o střetu zájmů, tedy od února 2017, v rozporu s ním. Vyzvali proto k udělení stoprocentních korekcí.

Evropská komise již rozhodla o pozastavení dotací pro Agrofert. Česká vláda se kvůli tomu v únoru rozhodla Komisi zažalovat u evropského soudního dvora. Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) jde o více než šest milionů korun a žalobu považuje za věc principu. Část opozice ale rozhodnutí vlády kritizovala.