Žena, která stojí za zprávou o zákazu vycházení, se podle své advokátky přihlásila policii. Babiš uvedl, že jí hrozí osm let

Policie se zabývá zvukovou nahrávkou ze sociálních sítí, podle níž má být v Česku v noci na pondělí, nebo po dosažení tisícovky nakažených novým koronavirem zaveden zákaz vycházení. Žena, která zprávu nahrála se přihlásila policii. Nahrávka byla podle ní soukromá a neměla vyděsit. Premiér Andrej Babiš (ANO) řekl, že žena spáchala trestný čin šíření poplašné zprávy a hrozí jí až osm let vězení.

Žena, která nahrávku vytvořila, se podle její advokátky Elišky Vrané v sobotu po poledni sama přihlásila na policii na služebně v pražské Bartolomějské ulici. Žena podle právničky jednala v dobré vůli, její nahrávka byla soukromá a rozhodně neměla vyděsit veřejnost.

Kvůli nouzovému stavu policie ženu odkázala na elektronickou komunikaci. Advokátka proto zaslala řediteli Obvodního ředitelství Policie pro Prahu 1 prohlášení, které poskytla i médiím. Zdůrazňuje v něm, že zpráva byla určena pro úzký okruh spolupracovníků, nikoliv pro další šíření ve společnosti. Byla navíc vytržena z kontextu a označena za poplašnou zprávu, což není, tvrdí Vraná.

„V České republice zatím funguje demokracie a svoboda slova, takže ji v žádném případě nenapadlo, že by si na nějaké informace sdílené do soukromé skupiny měla takto dávat pozor,“ zdůraznila advokátka.

Zákaz vycházení jen při obcházení

„Je to nesmysl, protože nic takového nebylo diskutováno,“ ohradil se premiér v rozhovoru pro ČT24 proti zprávě o zákazu vycházení. Dodal, že její šíření je trestný čin, za který hrozí až osm let vězení.

O možnosti zákazu vycházení mluvil v rozhovoru pro páteční vydání deníku Právo předseda Ústředního krizového štábu Roman Prymula. Přišel by podle něj na řadu jen v krajním případě – pokud by lidé obcházeli omezení volného pohybu s výjimkami zavedené vládou od pondělí.

Babiš na audiozprávu upozornil na sociálních sítích už v noci na sobotu. Na svůj Twitter i Facebook napsal, že se na internetu šíří nahrávka, ve které mladá žena říká, že má informace „od holčiny, která má mamku na ministerstvu“, že se chystá celková karanténa. Uváděla podle něj též, že vyhlašovat se bude z neděle na pondělí a v ulicích bude armáda. „Nic takového nikdy nebylo na stole. Dneska jsme už popřeli karanténu Prahy, a teď popíráme i tuto šílenou fake news,“ uvedl. 

Policie na Twitteru uvedla, že obsah nahrávky nese známky šíření poplašné zprávy. Potvrdila také, že tento trestný čin je v době nouzového stavu země postižitelný vyšší trestní sazbou až osm let vězení. Policie uvedla, že se případem zabývá a vyšetřování je na začátku. V sobotu večer policie na Twitteru potvrdila, že se autorka nahrávky policistům přihlásila. „Nyní budeme zjišťovat bližší okolnosti případu. V průběhu vyšetřování události nebudeme sdělovat žádné další informace,“ dodala.

V Česku je k sobotnímu odpoledni 995 potvrzených případů koronaviru. Vyléčilo se šest pacientů, nikdo dosud nákaze nepodlehl.

První tři případy oznámilo Česko 1. března, od té doby stát postupně zavedl mimořádná opatření proti šíření nákazy. V zemi platí nouzový stav, výrazné omezení pohybu, jsou zavřené školy, restaurace a většina obchodů, až na výjimky nikdo nesmí za hranice ani cizinci do Česka. Zastavil se kulturní i sportovní život. Lidé mohou vycházet jen se zahalenými ústy a nosem.