Neznámý sprejer popsal část Karlova mostu. Případem se zabývá policie

Neznámý sprejer zřejmě o víkendu popsal část pražského Karlova mostu. Nápis se objevil na jednom z pilířů u Malostranské mostecké věže. Podle radní pro kulturu Hany Třeštíkové už o situaci památkáři vědí a řeší ji. Mluvčí městské policie uvedla, že poškození nikdo neoznámil a do prostoru pod mostem nedohlédnou žádné kamery. Vyšetřovatelé se případem zabývají pro podezření z trestného činu poškození cizí věci.

„Věc řešíme od rána, a to s odborem památkové péče pražského magistrátu a také s Galerií hlavního města Prahy, která nám zřejmě poskytne restaurátora. Graffiti bude odstraněno co nejdříve, může to být i v řádu hodin,“ řekla mluvčí Technické správy komunikací (TSK) Barbora Lišková.

Mluvčí Národního památkového ústavu (NPÚ) Jana Hartmanová odpoledne doplnila, že odborníci z ústavu byli spolu se zástupci magistrátu a TSK na místě. „Byly odebrány vzorky k provedení zkoušky, na základě které bude určena nejvhodnější metoda čištění. NPÚ jako odborná organizace doporučí nejvhodnější technologický postup, volba restaurátora a sjednání konkrétní zakázky na odstranění je poté plně v kompetenci vlastníka či správce památky, tedy TSK,“ dodala Hartmanová.

Podle serveru iDNES se fotografie posprejovaného mostu objevila na sociálních sítích v pondělí. Nápis „Kraków + Moscow = Prague 8. 3. 2020“ se nachází v podloubí mostu u Čertovky.

Karlův most pomalovali sprejeři i v minulosti. Obvodní soud pro Prahu 1 loni v listopadu nepravomocně uložil podmínky a peněžité tresty bratrům z Německa, kteří v polovině července na pilíř mostu nasprejovali nápis o rozměrech pět krát dva metry. Bratry Niclase Steigera a Benjamina Wittiga také na pět let vyhostil z České republiky. Mladší z mužů, Steiger, se k činu přiznal, druhý však vinu odmítl.

Restaurátoři začali tehdejší nápis odstraňovat 27. července a plánovali, že práce potrvají do půlky srpna. Podle smlouvy za to měli dostat čtyřicet tisíc korun. V noci na 28. července ale graffiti neočekávaně zmizelo.

K odstranění se následně přihlásil profesionální čistič Miroslav Černý, který z vlastní iniciativy zbavil historickou památku nasprejovaného nápisu – bez nároku na odměnu. Podle odborníků zdivo při odstraňování nápisu nepoškodil.