Někteří Češi ruší cesty do Itálie, která se potýká s koronavirem. Tamní horské svahy jsou zatím plné

Události: Češi a cesty na sever Itálie (zdroj: ČT24)

Nákaza koronavirem ovlivnila sever Itálie, ruší se veřejné i sportovní akce nebo se zavírají školy. Do regionu se každoročně vydává přes 600 tisíc Čechů na dovolenou, země patří mezi tři nejoblíbenější destinace spolu s Chorvatskem a Slovenskem. Třeba v italských horách podle odhadů lyžuje až několik tisíc Čechů a další se chystají odjet. Tomu také odpovídá chování leteckých dopravců – linky do Itálie zůstávají v provozu bez omezení. Část lidí už ale chce zájezdy rušit – nejen aktuální, ale i ty letní.

On-line přenos

Šíření koronaviru – do dubna

  • 23:14

    Tři fotbalisté Fiorentiny a čtyři hráči Sampdorie Janov se nakazili novým typem koronaviru. Oba italské kluby o tom informovaly po vyhodnocení výsledků testů, které provedly před návratem k tréninku po dvouměsíční pauze zaviněné pandemií nákazy covid-19.

  • 23:10
    Česká televize

    Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v rozhovoru pro ČT také potvrdil, že NATO se nyní připravuje na možnou druhou vlnu koronaviru. Popsal, že Aliance proto spustila i nový operační plán.

  • 22:06

    Řecko oznámilo, že ve snaze zachránit aspoň část zisků z letní turistické sezony začne postupně otevírat antické památky a muzea. Země by se pro cestující ze zahraničí měla otevřít od července.

Kamila Riva spoluvlastní cestovní kancelář Italia Travel, která se specializuje na pobyty na Apeninském poloostrově. V zemi nyní mají zhruba tisícovku klientů a další mají odjet. Někteří ale na dovolenou už nechtějí. „Bojí se šíření epidemie, snažíme se je uklidnit. Máme už několik žádostí o storna, klienti bohužel začínají rušit i letní objednávky,“ přibližuje Riva.

Část její rodiny na severu Itálie žije trvale, z Benátska pocházejí rodiče jejího muže. „Jsou už uzavřené školy na čtrnáct dní a v podstatě veškeré sportovní a kulturní události byly zrušeny,“ doplňuje podnikatelka.

Nákaza je ve vesnicích v jiných regionech

Lidé v horských střediscích se podle výkonného ředitele Asociace cestovních kanceláří Michala Vebera obávat nemusí. „Nebojte se toho, že by v současné době v nějakém horském středisku byla nákaza koronavirem. Je to aktuálně pouze jedenáct různých vesnic, které jsou v jiných regionech než lyžařská centra,“ podotýká Veber.

„Žádnou nervozitu nesleduji, svahy jsou plné lidí. Nikdo to tady neřeší, žádné roušky nejsou,“ líčí z místa turista Zdeněk, který se s rodinou vydal do Val di Fassa. Situaci podle svých slov bude sledovat, a pokud by hrozilo nějaké riziko, bude ho řešit.

Turisté, kteří nyní dovolenou sami zruší, nemají nárok na kompenzaci a platí stornopoplatky. Podle ředitele Asociace cestovních kanceláří mají klienti nárok na odškodnění pouze pokud nastane mimořádná událost, která znemožní uskutečnění zájezdu, teď ale lyžařská střediska nejsou ohrožena.

Letadla létají, pražské letiště zavedlo opatření

Nijak zatím nedopadly problémy v italských městech na letecké spojení Česka s Apeninským poloostrovem. Linky zůstávají v provozu bez omezení. Pražské Letiště Václava Havla ale zavedlo opatření pro cestující z dotčených destinací. Letadla z Itálie navádí letiště k bránám, kde musí všichni cestující projít screeningem a jsou zavedena zvýšená hygienická opatření. 

Pasažéři z jiných destinací se k těmto bránám nedostanou. „Jde o celkem šest bran v přízemí prstu D na Terminálu 2, které jsou nejblíže východu terminálu. Cestující z Itálie tak budou soustředěni do jednoho místa. Tím se výrazně omezí pohyb cestujících z Itálie po letišti,“ uvedl v úterý ráno mluvčí letiště Roman Pacvoň.

První úterní letadlo z Itálie přistálo na pražském letišti zhruba kolem jedenácté hodiny dopoledne. Podle redaktorky ČT Kateřiny Trnkové odbavení pasažérů proběhlo bez problémů a u žádného z nich v současnosti není podezření na nákazu koronavirem. „Nikdo nevykazoval žádné příznaky nějakého respiračního onemocnění,“ uvedla Trnková.

Vedle zpřísněných hygienických opatření, jako je například častější dezinfikace bran, a cíleného screeningu, pracovníci letiště rozdávají cestujícím také letáky s informacemi o postupu při zpozorování příznaků nemoci. Brány jsou vybaveny informačními tabulemi. Dezinfikovány jsou i autobusy převážející cestující z Itálie k branám. 

V Brně, kam létá dvakrát týdně linka z Bergama poblíž Milána, zatím speciální opatření nemají. Letiště je však připravené okamžitě jednat, pokud to budou požadovat hygienici či ministerstvo zdravotnictví, řekl mluvčí letiště Jakub Splavec. V současnosti brněnské letiště pokračuje v informační kampani pro posádky letadel a cestující. 

Ochranné postupy i na autobusových linkách

Kvůli šíření koronaviru zavádějí preventivní opatření i tuzemští autobusoví dopravci, kteří nabízejí pravidelné spoje do Itálie. 

Posádky jsou například vybaveny větším množstvím dezinfekčních prostředků, zvyšují také informovanost pracovníků i cestujících o situaci. Spoje zatím neruší ani neomezují. Budou se řídit především pokyny českých i zahraničních úřadů.

Situace se podle dopravců zatím výrazněji neprojevila ani při prodejích a rezervacích jízdenek. 

Koronavirus se na severu Itálie začal šířit koncem minulého týdne. Zasáhl šest regionů, nejhůř Lombardii. Virus se vyskytl i v regionech Benátsko, Emilia Romagna, Piemont, Trident-Horní Adiže a Lazio. Nejhůř je koronavirem zasažená Čína, kde je nejvíce nakažených i případů úmrtí.