Foldyna odejde z ČSSD. Nelíbí se mu, v jakém je strana stavu

Poslanec Jaroslav Foldyna odejde ze sociální demokracie. Ve straně formálně skončí k úterý. S jejím vedením měl dlouhodobé spory. V prohlášení uvedl, že se mu nelíbí, v jakém stavu se nachází. Foldynovo případné vyloučení mělo řešit předsednictvo v pátek.

„ČSSD se ze strany, která usilovala o svobodu a demokracii, stala stranou, která se spojuje se skupinou lidí, jež chce nahradit demokracii, tedy vládou nikým nevolených samozvaných ‚elit‘,“ uvedl v prohlášení. „Stala se zpupnou vrchností, která obyčejnými lidmi pohrdá, ačkoli se tváří, že tomu tak není. Protože s tímto stavem strany nehodlá její vedení nic dělat, a já sám nemám možnost, jak bych mohl na situaci cokoli změnit, nezbývá mi než ČSSD po třiceti letech členství opustit.“ 

Foldyna je mimo jiné ústeckým krajským zastupitelem. Mezi roky 2018 a 2019 byl místopředsedou strany. K novému vedení strany, jehož součástí už nebyl, se vyjadřoval s despektem. Kritizoval například místopředsedu a ministra zahraničí Tomáše Petříčka. Místopředsedům strany pak vyčítal to, že nedělají politiku, kvůli které strana vznikla.

Před dvěma týdny Foldyna uvedl, že plánuje odchod ze strany, pokud ji neopustí místopředsedové, kteří ji podle něj táhnou ke dnu.

„Se sociální demokracií jsme se začali rozcházet už dávno v celé řadě postojů. Myslím, že já jsem za třicet let zůstal stejný, ale ČSSD se výrazně změnila. Pod vedením současných místopředsedů se tak liberalizovala, že je pro původního voliče nevolitelná. Řekl bych, že dnes je až neomarxistická,“ vysvětlil v pondělí Foldyna. „Národní zájem se stal pro ČSSD pejorativním, k tradiční rodině se obrátila zády,“ jmenoval některé výhrady.

Foldyna: Já zůstal stejný, ČSSD se výrazně změnila, už v ní nemůžu být (zdroj: ČT24)

Vedení sociální demokracie Foldynův odchod čekalo

Šéf sociální demokracie Jan Hamáček uvedl, že Foldynův odchod očekával, se stranou se podle něj rozešel reálně již dávno.

I podle předsedy poslanců ČSSD Jana Chvojky směřovaly Foldynovy kroky dlouhodobě mimo ČSSD. „Jeho rozhodnutí mě nepřekvapilo. S odchodem ze strany se samozřejmě zavírají i dveře za členstvím v poslaneckém klubu,“ uvedl.

ČSSD tak bude ve sněmovně disponovat 14 hlasy. Spolu s koaličním partnerem ANO (78 poslanců) a KSČM (15 poslanců), která jejich vládu toleruje, však ve sněmovně budou mít pohodlnou většinu.

„Jestli se mě ptáte, jaká je (odchod Foldyny) ztráta pro ČSSD, tak je to ztráta přesně jednoho mandátu v poslaneckém klubu,“ řekl statutární místopředseda strany Roman Onderka. „Foldyna od doby, co rezignoval na post místopředsedy ČSSD, hledal záminku ze strany odejít. Na druhou stranu jsem s ním měl korektní vztah, dokázal říct věci na rovinu a na čem jsme se dohodli, to platilo.“

Místopředseda ČSSD Jan Veselý na Twitteru uvedl, že Foldynu zná už dlouho. „A dlouho sleduji jeho posun od sociálnědemokratických myšlenek k myšlenkám národněsociálním. S ČSSD se ideově rozchází již řadu let a jeho odchod je jen logickým vyústěním tohoto procesu. Pozdravit se s ním ale dokážu stále a lidsky mu přeji vše dobré,“ konstatoval.

Podobně se vyjádřil i místopředseda ČSSD Michal Šmarda. Z Foldynova odchodu radost nemá. „V 90. letech jsme spolu byli v bombardovaném Bělehradě. Jsou chvíle, které vás sblíží. O to více člověka mrzí, když se pak vaše cesty rozejdou,“ uvedl. Foldyna se podle něj sociálnědemokratickým myšlenkám vzdálil. „Svůj odchod zjevně chystal dlouho. Je to logický krok. Sociální demokracii nepoškodí,“ dodal.

„Očekávali jsme to (Foldynův odchod), byla to otázka času, kdy s tím přijde oficiálně,“ řekl šéf krajské ústecké ČSSD Miroslav Andrt, který spolu s Foldynou čelil loni v září hlasování o vyloučení ze strany (ústecká ČSSD vedená Andrtem tehdy vyzvala Hamáčka k rezignaci). O tom, že by chtěl odejít s Foldynou někdo další, Andrt neví. „Nálada u nás je taková, že se aktuálně připravujeme na krajské volby. Vnímám chuť lidí zabojovat,“ řekl Andrt.

Foldyna byl ve sporu s vedením sociální demokracie dlouhodobě

Někteří spolustraníci Foldynu kritizovali za jeho slova o údajném vyhrožování poslancům ze strany ředitele Člověka v tísni Šimona Pánka v souvislosti s volbou ombudsmana. Existenci SMS odmítli opoziční politici i Člověk v tísni, představitelé ČSSD výrok odsoudili a shodovali se v tom, že Foldynovo chování bude probírat stranické vedení i poslanecký klub. Například Petříček uvedl, že vyjadřuje názory, které neodráží postoje vedení ČSSD a hodnoty strany.

„Není ani sociální, ani demokrat,“ řekl o Foldynovi už v létě Petříček. Zhodnotil tak jeho účast na srpnové akci, kterou pořádalo Sdružení přátel bílého heterosexuálního muže. Spolu s ním se Vlasteneckého setkání zúčastnili také předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti Tomáš Vandas, protiislámský aktivista Martin Konvička či Michal Semín.

„Původní ČSSD měla ve znaku ozubené kolo a klasy a všem bylo už na první pohled jasné, čí zájmy hájí, za Zemana měla zhruba třicetiprocentní podporu voličů. Dnešní ČSSD má v logu nějaký rozplizlý flek, snad prý růži, a jak je vidět, není zřejmé, koho zastupuje,“ reagoval na kritiku Foldyna s tím, že „ti, kdo ČSSD dovedli a udržují v tomto stavu, by měli odejít.“

Vedle toho byl v květnu 2018 Foldyna součástí potyček, které doprovázely akci ruského nacionalistického motorkářského klubu Noční vlci. Tehdy byl místopředsedou ČSSD, k omluvě ho vyzval mimo jiné jeho šéf Hamáček. 

Řadu spolustraníků dříve pobouřil Foldyna mimo jiné výrokem, že by podporoval rekonstruovanou vládu Andreje Babiše (ANO) v případě, kdy by ji opustila ČSSD.

O vyloučení Foldyny už hlasovaly špičky strany loni v září. Na předsednictvu sice byla pro jejich konec ve straně většina přítomných, nešlo ale o požadovanou nadpoloviční většinu všech členů tohoto orgánu. Hamáček tehdy hlasování označil za silné varování, aby členové případné vnitrostranické spory neřešili na veřejnosti.

Foldyna je poslancem od května 2010 (kromě mezidobí srpen až říjen 2013). Je také zastupitelem Ústeckého kraje (od roku 2016 a v období 2000 až 2012), byl i náměstkem hejtmana (2000 až 2004 a 2016 až 2018). Řadu let byl také zastupitelem Děčína (2003 až 2018).

Členem sociální demokracie je od prosince 1989, předtím byl kandidátem členství v KSČ. Zastával různé funkce v krajském vedení strany na Ústecku, byl tam volebním lídrem. Od dubna 2018 do loňského března byl místopředsedou ČSSD.

Jako člen ČSSD byl jedním z představitelů platformy pojmenované Zachraňme ČSSD, kterou v lednu 2018 založili kritici vedení ČSSD (například Jiří Zimola, Michal Hašek, Zdeněk Škromach a Jiří Běhounek).

Foldyna v ČSSD patřil mezi kritiky předchozího vedení expremiéra Bohuslava Sobotky a má blízko k prezidentovi Miloši Zemanovi.

V květnu 2018 se dostal do sporu s některými straníky kvůli hádce s lidmi, kteří v Praze protestovali proti ruskému nacionalistickému motorkářskému klubu Noční vlci, jehož je Foldyna příznivcem.

Foldyna v minulosti proslul například jako kritik bombardování bývalé Jugoslávie letouny Severoatlantické aliance v roce 1999.

Jaroslav Foldyna se narodl 26. června 1960 v České Lípě. Vyučil se lodním mechanikem, má státní zkoušku kapitána vnitrozemské plavby a mezinárodního palubního operátora. Vzdělání si doplnil studiem na veřejnoprávní akademii v Ústí nad Labem a studiem pravoslavné teologie na olomouckém detašovaném pracovišti Prešovské univerzity.

V letech 1978 až 1991 byl zaměstnán u Československé plavby labsko-oderské v různých funkcích až po kapitána II. třídy, z toho jeden rok jako přístavní kormidelník v přístavu Hamburk. Poté pracoval u celní správy a městské policie v Děčíně a podnikal. Kromě toho byl asistentem poslance Vladimíra Laštůvky a senátora Egona Lánského a pracoval jako asistent ředitele Palivového kombinátu Ústí.

Foldyna je podruhé ženatý, má pět dětí.

Jaroslav Foldyna
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK