Jednomyslné ano. Výbor podpořil zavedení odchodného pro strážníky

Bezpečnostní výbor sněmovny jednomyslně doporučil poslancům schválit pozměňovací návrh, který má k novele zákona o obecní policii připojit odchodné pro strážníky. Samotnou novelu poslanci z výboru také podpořili. Mimo jiné zpřísňuje požadavky na spolehlivost a bezúhonnost příslušníků obecních policejních sborů.

Upravit podmínky pro práci strážníků má poslanecká novela zákona o obecní policii, odchodné do ní ještě dodatečně může zanést pozměňovací návrh poslanců Jiřího Maška (ANO), Zdeňka Ondráčka (KSČM) a Jana Bartoška (KDU-ČSL).

Podle něj by měli nárok na odchodné ti strážníci, kteří u obecní policie sloužili nejméně patnáct let a zároveň jim je více než 50 let. Podle počtu odpracovaných let by mohli získat částku odpovídající nejméně jednomu měsíčnímu platu a nejvýše jeho šestinásobku. Pozměňovací návrh podpořil bezpečnostní výbor jednomyslně.

Jádrem novely jsou ale jiné změny, které se vztahují ke spolehlivosti a bezúhonosti strážníků. Pokud novela projde tak, jak ji skupina poslanců předložila, bude nově důvodem ztráty spolehlivosti pravidelná a úmyslná účast strážníků či zájemců o tuto práci na extremistických akcích nebo jejich angažmá či sympatie v hnutí, „které směřuje k potlačování práv a svobod člověka nebo hlásá národnostní, náboženskou anebo rasovou zášť nebo zášť vůči jiné skupině  osob“. Výbor vydal záporné stanovisko k požadavku poslankyně Ivany Nevludové (Jednotní) na vyškrtnutí takového ustanovení.

Nevludová argumentovala tím, že by takový důvod ztráty spolehlivosti mohl být „ohebný“. Domnívá se, že by jej mohli velitelé používat proti komukoli, kdo „svobodně vyjádří svůj názor“ například na shromáždění nebo na internetu.

Důvodem ke ztrátě spolehlivosti má být podle novely také řízení vozidla pod vlivem alkoholu nebo drog. Při posuzování bezúhonnosti by se potom nepřihlíželo mimo jiné k zahlazení odsouzení.

Návrh zároveň upřesňuje některé pravomoci strážníků. Předkladatelé si slibují, že zabrání „nadbytečnému předvádění osob“ díky předpokládanému zefektivnění zjišťování totožnosti lidí. Městská policie bude moci také zakázat vstup na více míst než dosud. Na druhou stranu je součástí novely zákaz práce pro více obcí.