Pomohly by zamykatelné kliky na okna i alarmy. Okolo Prahy se krade dál a domy nejsou dobře zajištěné

Události: Vloupání přibývá, zabezpečte si lépe majetek, radí policie i experti (zdroj: ČT24)

Každý rok zloději v Česku vniknou do stovek rodinných domů. Předloni policie evidovala přes 2,5 tisíce vloupání, loni jich ještě 200 přibylo. V tomto roce zatím zloději dávají zabrat například obyvatelům v okolí Prahy. Mnohým vniknutím jde přitom zabránit, policie i experti na bezpečnostní systémy se totiž shodují, že lidé si domy dostatečně nechrání.

Kriminalistům se podaří úspěšně vyřešit zhruba každý čtvrtý případ vloupání do rodinného domu. Vloni celkovou objasněnost ještě snížil zatím nedopadený gang ve Středočeském kraji. Právě v tomto regionu se vloni zvýšil počet vykradených domů. Oproti roku 2018 přesně o 151, tedy téměř o čtvrtinu.

Negativní trend pokračuje i letos. Zatímco loni středočeská policie zaregistrovala za čtyři měsíce 123 vloupání, letos jich je za prvních pět týdnů už 133. Pachatelé nejčastěji kradou mezi pátou a devátou hodinou večer. Dovnitř se dostávají většinou dveřmi na terasách nebo balkonech. Zajímají je především peníze, šperky, hodinky nebo vzácné mince.

Gang nemusí být jeden

Všechna vloupání nemá zřejmě na svědomí jedna organizovaná skupinu. Čerstvé případy se liší od těch ze sklonku minulého roku. Zloději jsou při vloupání agresivnější, rozbíjejí okna pomocí kamenů a nářadí, které najdou u domů, zatímco loni pachatelé při vniknutí okna ani dveře  téměř neponičili. 

„Nemůžeme bohužel ani potvrdit, ani vyvrátit, že to dělá jedna skupina. Jsou tam určité odlišné znaky, ale k nim se teď nemůžu vyjadřovat, protože jsou předmětem šetření a v budoucnu i dokazování,“ nechce krajský ředitel středočeské policie Václav Kučera komentovat rozdílnost v modu operandi. 

Případy vyšetřuje speciální tým. Maskované pachatele zatím neidentifikoval, nepomohly ani záznamy z bezpečnostních kamer. Nenechavci už „navštívili“ domy v Sulicích, Choceradech nebo Mirošovicích, v Jesenici se dostali do skladu kol. 

Domy se jim daří vykrádat i navzdory posíleným policejním hlídkám. „Nemůžeme být bohužel na všech místech současně, to je logické, že si pachatelé vyčíhají, kdy je pro ně bezpečno,“ podotýká Kučera.

Místní si pořizují další zabezpečení a opatření chystá i obec Mirošovice. „Máme v úmyslu v poměrně krátké době rozmístit kamery, aby rizikovou lokalitu snímaly,“ přislíbil starosta Mirošovic Tomáš Zvěřina (nez.).

Zabezpečte se, radí nejen aplikace

Policie i experti na bezpečnostní systémy upozorňují, že obecně si lidé domy dostatečně nechrání. Návodem pro vlastníky, kde jsou slabá místa jejich majetku, může být aplikace Zabezpečte se. V ní policie poradí, jak a kde co nejlépe nakombinovat technické a elektronické zabezpečení.

Například běžná i francouzská okna je vhodné doplnit bezpečnostní fólií a pořídit si kliky se zámkem. „Pokud se zloděj k takové klice dostane, dojde mu, že budou zamčené i ty ostatní,“ vysvětluje Tomáš Pospíšil z Cechu mechanických zámkových systémů ČR. A když se následně může snažit do domu vniknout oknem, už to znamená překonat další překážku.

Dům pohlídá alarm i agentura

Navíc odborníci doporučují mít na sklech čidlo s mikrofonem a na rámy a dveře přichytit magnety. „Zloděj ještě stojí venku, rozbíjí okno a signál jde na dispečink na výjezdovou skupinu. Alarm ho tedy zastihne ještě před objektem, ne vevnitř,“ vysvětluje výhodu takového systému Václav Růžička, generální ředitel společnosti Alkom, která se zabývá zajištěním bezpečnosti osob i majetku. 

Podobnou funkci splní i venkovní čidla namířená do prostor kolem domu. Dispečink upozorní na podezřelý pohyb. Podle Růžičky se počítá s eliminací planých poplachů, způsobených například  domácím mazlíčkem. Součástí venkovních čidel může být také zvukový alarm, který zloděje vyruší okamžitě.  

Dohled nad majetkem mohou převzít i přímo pracovníci bezpečnostní agentury, kteří pak osobně kontrolují firemní objekty i rodinné domy. „Z dlouhodobého hlediska můžeme říct, že zhruba dvacet až třicet procent úspěšnosti ve snížení kriminality to přinese,“ tvrdí obchodní ředitelka agentury Securitas Martina Němcová.