Netopýrům svědčí teplé zimy. Přibývá jich, ukazují sčítání

UDÁLOSTI: Zoologové v souvislosti s mírnou zimou zaznamenávají rekordní počty netopýrů (zdroj: ČT24)

Zoologové začali sčítat netopýry, kteří žijí v Česku. Zimují ve štolách a jeskyních, kde je tma, teplota kolem sedmi stupňů, která jim vyhovuje, a velmi vlhko. Mírná zima netopýrům svědčí, na několika místech již výzkumníci napočítali nebývale vysoká čísla.

Stačí vejít pár metrů do některé z jeskyní osídlených netopýry a první zimující zvířata jsou již vidět. Vedle sebe visí u stropu i různé druhy, Martin Koudelka z České společnosti na ochranu netopýrů našel při sčítání v jesenické jeskyni Na Pomezí vrápence malého, netopýra brvitého i netopýra velkého.

Sčítání, které nadšenci a vědci provádějí, jde pomalu. Musejí procházet a prolézat jeskyně a nesmějí vynechat žádná místa včetně úzkých prasklin. Vzhledem k dlouhé praxi ale již vědí, kam se dívat především. „Mají svá oblíbená místa,“ podotkl zastupce vedoucího Javoříčských jeskyní na Olomoucku Pavel Šišma.

Na letošním sčítání jsou zajímavé počty zimujících zvířat. V Javoříčských jeskyních jich před třemi lety bylo podle Šišmy deset nebo patnáct, nyní jich je desetkrát tolik. Počty netopýrů se zvyšují díky mírnějším zimám.

Mírné zimy na druhé straně nesvědčí těm netopýrům, kteří místo jeskyní přečkávají mrazy v dutinách stromů. „Když se oteplí na deset, dvanáct stupňů – což se stávalo poměrně pravidelně – ta zvířata začnou vylétávat, snaží se najít nějakou potravu,“ vysvětlil Jiří Šafář z Agentury ochrany přírody a krajiny. Potíž je v tom, že i když je zima teplá, stále je to zima. Netopýři tak nemají co lovit a zbytečně se vysilují.