Víkend přinese slunečnou sobotu, sněhu moc nenapadne. V dalším týdnu přijdou jarní teploty

Milovníci lyžování a zimního počasí se ani o nadcházejícím víkendu nedočkají výraznějšího ochlazení a sněhové nadílky, spíše naopak. Sobota bude slunečná, v neděli pak od jihozápadu sice přijdou srážky, většinou však půjde o déšť nebo déšť se sněhem. Teploty se budou pohybovat spíše nad nulou. V dalším týdnu pak přijde další oteplení.

Zatímco v pátek bylo na většině území spíše zataženo, během soboty se obloha vyjasní. I když ráno se ještě budou na některých místech vyskytovat mlhy a nízké mraky, postupně se mají na většině území rozpouštět a přes den se udrží jen ojediněle. Převažovat bude jasno nebo polojasno, teprve odpoledne a večer od jihozápadu začne mraků přibývat.

Ranní teploty v sobotu budou mrazivé, během dne ale na většině území vyrostou nad nulu. Tepleji bude v Čechách, kde ojediněle může být až pět stupňů Celsia, jinak se teploty budou pohybovat nejčastěji v rozpětí mezi minus jedním a plus třemi stupni.

K rostoucí oblačnosti se přidají srážky

V neděli bude slunečního svitu už méně a bude převažovat spíše oblačno až zataženo. Pouze na severu území a místy také na jihu Moravy bude slunce svítit déle. Teploty mají být vyrovnanější, nejčastěji opět mezi minus jedním a plus třemi stupni Celsia.

K rostoucí oblačnosti se přidají také srážky. „Postupně od jihozápadu čekáme místy slabý déšť, který by mohl být i mrznoucí, například na Vysočině je taková pravděpodobnost poměrně velká,“ upozornil meteorolog České televize Pavel Borovička.

Ve vyšších polohách pak déšť bude přecházet v déšť se sněhem nebo přímo ve sněžení. Mnoho sněhu na horách ale vzhledem k trvajícím teplotám kolem nuly nepřipadne.

V dalším týdnu budou teploty stoupat a dosáhnou téměř jarních hodnot. Už v pondělí porostou ke čtyřem stupňům Celsia. Nejteplejší by pak mělo být úterý, kdy by se teplota mohla v Čechách místy dostat i přes 10 stupňů. Úterý by mělo být nejbohatší i na občasný déšť nebo přeháňky. Také zbytek týdne bude teplotně nadprůměrný, srážek má ale ubývat.