Vstup na vlastní nebezpečí. České Švýcarsko se začalo zbavovat stromů zničených kůrovcem

Události ČT: Nebezpečné stromy zničené kůrovcem v Českém Švýcarsku (zdroj: ČT24)

Uschlé stromy začínají ohrožovat návštěvníky národního parku České Švýcarsko. Kůrovec zahubil statisíce smrků a jejich kmeny začínají padat. Správci proto varují, že vstup do lesů je na vlastní nebezpečí. Podél jedné z nejrušnějších silnic už začali kácet.

K zemi musí v Českém Švýcarsku patnáct tisíc stromů. Kůrovec je v létě zabil během tří měsíců. Dřevorubci kácí v prudkých svazích okolo silnice, kterou projíždí v sezoně většina návštěvníků parku, ať už míří za slavnou Pravčickou bránou, nebo do soutěsek v Hřensku.

Vykácet chtějí lesníci široký pruh okolo komunikace. Strom, který by spadl za touto hranicí, by už neměl ohrozit auta. Teď totiž kmeny leží na zemi i pár metrů od silnice.

Poté co stromy zahubil kůrovec, rychle je napadly houby. „Dřevo rozkládají, to měkne a strom přestává být stabilní,“ vysvětluje lesnice národního parku Dana Vébrová. „Stačí relativně mírný vítr a koruny těch stromů začnou padat na zem,“ dodává mluvčí parku Tomáš Salov.

Pohled na České Švýcarsko
Zdroj: ČT24

Některé turistické trasy možná čeká uzavření

Loni v Českém Švýcarsku boj s kůrovcem vzdali a nechali přírodu, ať se s kalamitou vyrovná. Smrky tvoří zhruba třetinu lesů v parku. Podle odhadů ty, které nezabil kůrovec doteď, zlikviduje během letošního léta.

Správci parku také řeší, co dál s turistickými cestami. Některé možná dočasně uzavřou, jiné povedou oklikou. „Nespoléhala bych na to, že dokážu rozpoznat, že blízko mě padá strom,“ poznamenala Vébrová.

Jinde už ale správci parku moc kácet nechtějí. Soušky totiž poskytují stín pro nový les rostoucí pod nimi a příroda se tak z kalamity podle nich rychleji vzpamatuje.