Nejsem a ani nemůžu být v žádném střetu zájmů, reaguje Babiš na zprávy o druhém unijním auditu

Premiér Andrej Babiš (ANO) je ve střetu zájmů a dál ovládá Agrofert, uvádí podle zpravodajského serveru Neovlivní.cz v pořadí druhý audit Evropské komise, tentokrát zaměřený na rozdělování zemědělských dotací. Podle bruselského zpravodaje Českého rozhlasu ovšem auditní zpráva ještě není hotová. Sám předseda vlády pak jakékoliv pochybení konstantně odmítá.

Z prvního auditu Evropské komise podle dosavadních informací vyplývá, že český premiér je ve střetu zájmů, neboť má nadále vliv na holding Agrofert, přestože ho vložil do svěřenských fondů. Babiš to opakovaně odmítá a tvrdí, že splnil všechny zákonné podmínky. Uvedl také, že Česko žádné peníze do Bruselu vracet nebude. 

Server Neovlivní.cz nyní uvádí, že experti dokončili i druhou auditní zprávu – zatímco první cílila na čerpání peněz ze strukturálních fondů, druhá sleduje využívání zemědělských dotací. Připravili ji pracovníci DG Agri (Generálního ředitelství pro zemědělství a rozvoj venkova Evropské komise) a do Prahy prý Brusel poslal šest kopií zprávy, která je kryta vodotiskem.

„I tato finální zpráva konstatuje, že se český premiér zbavil Agrofertu jen naoko a nadále jej ovládá. Audit proto potvrdil, že je Andrej Babiš ve střetu zájmů. Agrofert tedy nemá nárok na zemědělské dotace z unijních fondů,“ cituje Neovlivní blíže neurčený „vysoce důvěryhodný zdroj“, který má být se závěry auditu obeznámen.

Podle bruselského zpravodaje Českého rozhlasu Viktora Daňka ovšem „zpráva o údajně hotovém druhém auditu… nejspíš není pravdivá“. Odvolává se na dva zdroje seznámené s průběhem jednání, podle kterých se ještě čeká jednání Prahy a bruselských zástupců.

O zprávě neví Babiš, Agrofert a ani úřady

Šéf hnutí ANO zprávy médií znovu zpochybňuje. „Platí, že jsem zcela vyhověl českému zákonu Lex Babiš, který byl účelově přijat jen kvůli mojí osobě. Proto nejsem a ani nemůžu být v žádném střetu zájmů,“ napsal České televizi.

„Předchozí závěry auditu zásadně odmítám podobně jako čeští úředníci, kteří závěry rozporovali a byli při tom značně úspěšní,“ dodal s tím, že informace o zemědělském auditu nemá, ale že očekává obranu „proti nesmyslnému vykládání českého práva Bruselem“.

Podle mluvčího Agrofertu Karla Hanzelky ani firma nemá žádné informace, v médiích se podle něj objevují jenom nepodložené spekulace. Upozornil také, že první audit Komise směřoval výhrady proti státu, nikoliv proti koncernu. „Žádné řízení s námi nebylo vedeno. Nelze vyloučit, že ve věci budou probíhat soudní spory,“ uzavřel.

Dotčené státní úřady – ministerstvo zemědělství ani Státní zemědělský intervenční fond – pak ústy svých mluvčích oznámily, že finální zprávu od Evropské komise k auditu dosud neobdržely. Mají pouze materiály na dvoustranné jednání, které je plánované na konec ledna. Situaci nechtějí dále komentovat, protože se celá situace ještě prošetřuje.

„Máme konzultace 28. ledna letošního roku, teprve potom dojde k nějaké závěrečné zprávě, v tuto chvíli nemám informace. Audit probíhá, takže já se k němu vůbec nechci vyjadřovat. Je to záležitost Státního zemědělského intervenčního fondu,“ doplnil ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD).

Pochyby kolem svěřenských fondů

Informace serveru Neovlivní komentuje i sněmovní opozice. Podle Pirátů je Babišův střet zájmů jasný všem v Unii a věc by měla začít řešit i česká vláda. „Přece není normální, aby člověk dával dotace sám sobě,“ uvedl jejich předseda Ivan Bartoš a připomněl, že věcí se na základě podnětu jeho strany zabývá Národní centrála proti organizovanému zločinu.

Další uskupení pak apelují především na řešení možných finančních dopadů. „Musíme zabránit tomu, aby dotace pro Agrofert platili občané. V Poslanecké sněmovně k tomu využijeme všechny možnosti. Aby se nestalo, že vláda bude jednat v zájmu Agrofertu,“ napsal předseda ODS Petr Fiala. Obdobně mluví i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, předseda STAN Vít Rakušan a lídr lidovců Marek Výborný.

Podle předchozího (podzimního) auditu má mít Babiš přímý i nepřímý vliv na svěřenské fondy spravující Agrofert. Auditoři to dovozují z toho, jak definoval cíle fondů, vybral správce fondu, které navíc může odvolat, a toho, že je takzvanou obmyšlenou osobou a může mít z fondů užitek.

Zájem na hospodářském úspěchu holdingu podle auditorů ovlivnil nestrannost Babišova rozhodování, protože jako předseda vlády, ministr financí či předseda Rady pro Evropské strukturální a investiční fondy rozhodoval o záležitostech týkajících se unijních fondů, které měly dopad na Agrofert.