Policie se omluvila muži, kterého podezřívala ze střelby. „Je to běžná taktika,“ hájí práci Kužel

Kužel si chválí média: Bylo by skvělé, kdyby spolupráce pokračovala (zdroj: ČT24)

Špičky policie se omluvily muži, jehož fotografii kriminalisté zveřejnili při pátrání po pachateli úterní střelby na ostravské poliklinice. Podle ředitele moravskoslezských policistů Tomáše Kužela šlo – s ohledem na vypjatou situaci – o běžnou taktiku. Muž omluvu přijal.

Útok na traumatologické ambulanci v Porubě se odehrál v úterý ráno krátce po sedmé, když dvaačtyřicetiletý střelec bez varování zahájil palbu do zdejších pacientů. Šest lidí zemřelo, tři jsou zranění.

Útočník se před tím, než se sám připravil o život, dal na útěk. Než se ho podařilo dostihnout, zadrželi policisté pět lidí odpovídajících popisu – mezi nimi i Slováka, který absolvuje doktorandské studium na katedře geoinformatiky na Technické univerzitě v Ostravě.

Zveřejnili také studentovu fotografii, později uvedli, že jde o svědka události, nikoliv pachatele. Podle slovenského deníku Pravda k mylné domněnce, že střílel právě tento muž, zřejmě vedlo to, že skutečný střelec měl na sobě rovněž oděv s červenou barvou.

Opakované omluvy

Policisté se ústy ředitele moravskoslezské krajské policie Tomáše Kužela muži veřejně omluvili už v úterý večer ve vysílání ČT, omluva zněla i od ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD).

„Nenazval bych to jako nedorozumění,“ doplnil Kužel ve středu. „Pokud odpovídal popisu a policisté si to tak na místě vyhodnotili, je to běžná taktika, se kterou se setkáváme při takovýchto situacích v celém světě.“ Policejní ředitel v této souvislosti akcentuje, že pachatel, po kterém v danou chvíli pátrali, byl nebezpečný, ozbrojený a na útěku.

Sám student se do médií nechce vyjadřovat, ve středu má volno. Podle zpráv médií ale čelí výhrůžkám a jeho rodina je prý ve stresu. „Škola mu nabídla podporu i psychologickou či právní pomoc. Nic z toho zatím nevyužil,“ řekla mluvčí univerzity Petra Halíková. „Pokud by mu někdo vyhrožoval, je tady policie od toho, abychom vyhrožování vyšetřili a zastavili,“ doplnil sám Kužel.

Události: Policie pokračuje ve vyšetřování ostravské střelby (zdroj: ČT24)

Ve středu se se Slovákem setkali policejní náměstci, opětovně se omluvili a celou situaci vysvětlili. „Muž omluvu přijal, nic dalšího nepožaduje. Řekl, že policie se k němu chovala korektně,“ řekl Kužel.

Podle policejního prezidenta Jan Švejdara jednali ostravští policisté správně, když předvedli na služebny každého, kdo odpovídal popisu podezřelého střelce. „Člověk (útočník) odešel z místa, kde byli mrtví, a odešel ozbrojený mimo areál fakultní nemocnice. Proto policie reagovala tak, jak reagovala,“ konstatoval.

Jak říká rada Vacátko

Navzdory pozornosti, kterou sdělovací prostředky případu zveřejněné fotografie věnují, si pak Kužel spolupráci s médii chválí. „Velmi kvituji rychlost. Bylo záležitostí minut, kdy jsme potřebovali dát do médií obrázek pachatele, kterého jsme si ověřili z kamer, a popis vozidla,“ říká s tím, že otevřenost se vyplatila.

„Pokud by taková spolupráce trvala dál, bylo by to skvělé,“ doplňuje. Právě mediální podpora, fungování kamerového systému (se záběry střelce), informace od občanů na lince 158 a spolupráce příbuzných (agresor se měl o útoku svěřit matce) podle Kužela dopomohly k rychlému dopadení vraha.

„Čas a, jak říká rada Vacátko, i trochu štěstí nám napomohly k tomu, že jsme pachatele dopadli rychle, přestože byl v pohybu a v prvopočátku jsme o něm nevěděli vůbec nic,“ dodává krajský policejní ředitel.

Policie nyní pracuje na rekonstrukci kompletního pohybu střelce, po opuštění nemocnice se zastavil v domě rodičů a přiznal matce k činu, některá místa jeho pohybu ale zatím chybí. Vedle toho se vyšetřovatelé snaží dobrat motivu, toho, kde vzal nelegálně drženou zbraň, a zda nekomunikoval s někým dalším. Jak uvedl Kužel: „Případ se jen tak neodloží.“