Vlčí máky vynesly rekordní sumu. Peníze ze sbírky půjdou i na sociální pomoc veteránům

V celorepublikové sbírce ke Dni válečných veteránů se letos vybralo více než 1,7 milionu korun, což je rekordní částka. Nejvíce peněz se vybralo prostřednictvím sbírkových kasiček, přes internet zájemci věnovali více než 100 tisíc korun. Finance budou kromě dokumetární činnosti letos poprvé použity také pro sociální a zdravotní pomoc válečným veteránům, uvedla mluvčí organizace Post Bellum Jana Holcová.

Peníze ze sbírky ke Dni válečných veteránů, která probíhala od čtvrtého do dvacátého listopadu, byly sečteny.

Celkem se za vlčí máky vybralo 1 732 638 korun. Oproti loňsku se tak vybraná částka zvýšila zhruba o 440 tisíc korun.

„Pomohl především vyšší počet dobrovolníků, letos se přidalo 620 lidí, loni to bylo kolem dvou stovek pomocníků. A také více míst, kde mohli lidé přispět,“ uvedla Holcová. Právě do sbírkových kasiček lidé přispěli více než jeden a půl milionu korun.

Sociální a zdravotní péče pro veterány

Zatímco v předchozích letech organizace věnovala peníze především na dokumentaristickou práci, letos poprvé poputují finance na sociální a zdravotní péči pro válečné veterány.

„Zatím oslovujeme organizace a hledáme partnery na přímou sociální či zdravotní pomoc pro válečné veterány z 2. světové války a účastníky 2. a 3. odboje,“ sdělil ředitel organizace a zakladatel Paměti Národa Mikuláš Kroupa.

Podle Holcové žije v současnosti v České republice 373 válečných veteránů z druhé světové války, 31 válečných veteránů protikomunistického odboje, 14 653 novodobých válečných veteránů a další tisíce lidí, kteří v průběhu svého života aktivně bojovali za svobodu a demokracii.

Regi Base: Povědomí o sbírce je malé

Přestože lidé přispěli rekordní částkou, neznamená to podle Nadačního fondu Regi Base, který se věnuje pomoci veteránům celoročně, že by veřejnost měla o události větší povědomí.

„Podle nás více než osmdesát procent lidí neví, co přesně symbol vlčího máku znamená a proč by si ho měli koupit, a přispět tak na pomoc válečným veteránům,“ říká zakladatel nadace Hynek Čech.

Nadační fond Regi Base pořádá vlastní celoroční sbírku. Výtěžek použijí na zafinancování speciálního chodítka pro tělesně postiženou dceru veterána Petra Němce.