Šmarda: ČSSD je slabá. ANO náš názor na Babišův případný konec nezajímá

Šmarda: ANO není dospělá strana (zdroj: ČT24)

Sociální demokracie je slabý vládní partner, a koaliční hnutí ANO proto její názor na případný konec Andreje Babiše v premiérské funkci ani nezajímá. V Interview ČT24 to prohlásil místopředseda ČSSD Michal Šmarda. Důvod pro odchod sociálních demokratů z kabinetu v tuto chvíli nevidí, protože program jeho strany se podle něj daří prosazovat.

Debaty o politické pozici Andreje Babiše v tomto týdnu akcelerovalo rozhodnutí nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana obnovit premiérovo trestní stíhání kvůli podezření z dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo. Média navíc zveřejnila detaily z unijního auditu, podle kterého zůstává předseda vlády ve střetu zájmů kvůli svému někdejšímu holdingu Agrofert – respektive kvůli firemnímu čerpání evropských peněz.

Sociální demokracie, která s Babišovým ANO tvoří koaliční vládu (podporovanou komunisty), ale v tuto chvíli podle jejího místopředsedy Michala Šmardy k odchodu z kabinetu nevidí důvod; změna by prý nastala teprve ve chvíli, kdyby ANO přestalo plnit koaliční smlouvu nebo kdyby selhali sociálnědemokratičtí ministři.

ANO není dospělá strana, říká Šmarda

Přepřažení na postu předsedy vlády by sice Šmarda uvítal, ANO ale podle něj nesvede „vygenerovat člověka, který není trestně stíhán a ve střetu zájmů, aby mohl dělat premiéra“. A pobídky z Lidového domu navíc podle starosty Nového Města na Moravě Babišův tým nezajímají, o to spíš, že si hnutí v průzkumech politických preferencí stále připisuje třicetiprocentní podporu a ve sněmovně drží nejpočetnější poslanecký klub.

„V době, kdy selhal náš premiér (Stanislav Gross), jsme jako sociální demokracie byli schopni premiéra vyměnit – prostě proto, že nám záleží na osudu České republiky víc než na osudu jednoho, byť sebedůležitějšího člena strany. Takto se chová dospělá strana,“ konstatoval Šmarda, podle něhož za takovou stranu ale ANO považovat nelze.

„Přestože není dospělou politickou stranou, má velkou podporu u veřejnosti a nic moc si nedělá z toho, jestli si sociální demokracie myslí, jestli by měl být premiér vyměněn nebo ne. Nám nezbývá než to respektovat. Člověk může skákat jenom tak vysoko, aby u toho nebyl směšný. A sociální demokracie je slabý koaliční partner,“ sdělil v Interview Šmarda.

Místopředseda ČSSD: Polsko stavělo kulturní sály, my pekárny miliardářů

Účast své strany v koalici s takovým partnerem vnímá jako „tvrdou daň“ za to, že je „ANO ochotno plnit politický program sociální demokracie“, rozhovory o možné výměně ve Strakově akademii se prý vedou neformálně, veřejně k tomu v minulosti vyzýval jak on, tak i předseda ČSSD Jan Hamáček.

„Snažím se přesvědčit členy hnutí ANO, že nejsou jen jakési tupé stádo, které jde za vůdcem, ať už udělá cokoliv,“ dodává. „Musí v sobě najít dost síly říct, že v této zemi budou chtít spolu s námi žít i poté, co Andrej Babiš odejde do Francie. Na regionální úrovni mi říkají, že na to nemají vliv, ale že jednou ta doba přijde.“

Podle novoměstského starosty je navíc i v zájmu samotných politiků z ANO, aby diskutované evropské dotace mířily primárně do regionů. „Však má ANO primátora v Ostravě, on taky chce, aby se jeho region rozvíjel, a ne aby šly peníze k nejbohatším lidem v zemi. Zatímco jsme miliardářům stavěli pekárny a kongresová centra někde u Prahy, v každém větším regionálním městě v Polsku vzniklo kulturní centrum, koncertní síň nebo galerie,“ dodává Šmarda.