Ráj černochů od Toyen koupil na aukci zájemce za více než 31 milionů korun

Události ČT: Ráj černochů od Toyen koupil na aukci zájemce za více než 31 milionů (zdroj: ČT24)

Obraz surrealistické malířky Toyen nazvaný Ráj černochů koupil v neděli zájemce na aukci v Praze za 31,68 milionu korun včetně aukční přirážky. Je druhým nejdražším dílem této umělkyně po obraze Šero v pralese, za který dal kupec před dvěma lety 36 milionů. Olej Ráj černochů namalovala Toyen v roce 1925. Do nedělní aukce šel s vyvolávací cenou 18 milionů.

Ráj černochů, nejdražší obraz v nedělní aukci, dosavadní předloňský dražební rekord malířky ale nepřekonal. K namalování obrazu Marii Čermínovou s pseudonymem Toyen inspirovalo vystoupení americké tanečnice Josephine Bakerové v Paříži. Nadchlo ji erotickou nevázaností, kterou z Prahy neznala.

„Tím námětem je na první pohled trochu kontroverzní. Má v sobě tu zásadní filozofii celé té skupiny surrealistů, která se tehdy formovala,“ uvedl galerista Martin Kodl. 

Téma obrazu bylo kontroverzní i pro samotnou Toyen. Malbu nikdy nevystavila. V polovině padesátých let ji věnovala jednomu pařížskému příteli. Oči veřejnosti olej na plátně poprvé spatřily až na výstavě v Paříži v roce 2000.

Nového majitele v neděli na pražském Žofíně našlo i další dílo Toyen. Za plátno Portrét Andrého Bretona, které vzniklo na počátku 50. let minulého století, zaplatil kupec 8,52 milionu korun.

Velký zájem vyvolal také obraz Červený motocykl malíře Josefa Čapka. „Špičkové, malířsky naprosto mistrně provedené plátno vysoké galerijní a sběratelské hodnoty,“ charakterizuje olej z roku 1937 aukční katalog. Nový majitel ho získal za 13,44 milionu korun.

Téměř za 12,5 milionu našel nového vlastníka obraz ruského malíře Ilji Repina Burlak na Volze. Vyvolávací cena byla 1,3 milionu korun. „Význam tohoto plátna, vytvořeného v době autorova největšího uměleckého rozkvětu, potvrzuje jeho výtečná provenience ve sbírce Emiliána Millera, českého diplomata působícího ve Finsku od roku 1929,“ uvádí katalog.

Do dražby šla také velkoformátová práce Mikuláše Medka nazvaná Žíznivý anděl II. „Patří do obsáhlého souboru andělů, náležejícího k těm nejvýznamnějším v Medkově pozdním díle,“ uvádí katalog. Tomu odpovídala i výsledná cena 10,44 milionu korun.

Za Monu Lisu od Karla Gotta dal kupec přes dva miliony

Jako zvláštní položka byl v aukci zařazen obraz nedávno zesnulého zpěváka Karla Gotta. Za dílo, které je variací na slavnou Monu Lisu, zaplatil zájemce přes dva miliony včetně přirážky. Vyvolávací cena byla 350 tisíc korun. Na aukčním trhu mnoho Gottových obrazů není. Sám zpěvák je nikdy neprodával. Obdarovával jimi přátele a kolegy.

Nedělní dražba nabídla 250 položek umění klasické moderny, 19. století i současné scény. Její součástí byla dobročinná aukce dokumentárních fotografií, která vynesla 386 tisíc korun. Výtěžek je určen ve prospěch projektu Paměť národa, který dokumentuje příběhy pamětníků nacismu a komunismu.

Dobročinnou aukcí si galerie Kodl připomněla 30 let od pádu komunismu, ale také od doby, kdy majitel aukční síně Martin Kodl připravoval společně s přáteli 22. října 1989 první novodobou aukci pod názvem Antikva Nova Praga.