Praha slavnostně rozsvítila vánoční strom, show se bude opakovat každou hodinu

Slavnostní rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí v Praze (zdroj: ČT24)

Tisíce lidí si v poslední listopadovou sobotu v 16.30 nenechaly ujít slavnostní rozsvícení vánočního stromu na Staroměstském náměstí – animaci, kterou doprovodila i hudba. Letos byl vybrán dvaadvacet metrů vysoký smrk ztepilý ze Semil. Za vánočním veselím se však lidé tradičně hrnou i do rakouské metropole.

Vánoční strom republiky letošních Vánoc se poprvé na Staroměstském náměstí rozsvítil v sobotu 30. listopadu a poté každý den v hodinových intervalech od 16.30 do 21.30 hodin. 

„Lidé se díky tomuto bonusu nebudou muset mačkat v jeden okamžik na jednom místě, čímž přispíváme k jejich většímu bezpečí a také pohodlí,“ řekl náměstek pražského primátora Petr Hlubuček.

Největším lákadlem vánočního času v Praze jsou vánoční trhy na Staroměstském a Václavském náměstí, které se letos ponesou v andělském duchu. Andělé budou na stánkách s vánočním zbožím a občerstvením a ozdobí i vánoční strom republiky na Staroměstském náměstí.

Po celý advent bude na rušných místech více policistů. „V současné době zajišťuje standardní výkon služby zhruba 500 policistů a v období adventních víkendů navýšíme tento výkon až o 200 policistů,“ uvedl ředitel pražské policie Tomáš Lerch.

Události ČT: Praha slavnostně rozsvítila vánoční strom (zdroj: ČT24)

K Vánočním trhům neodmyslitelně patří i kulturní program, který se po celý advent bude odehrávat na pódiu na Staroměstském náměstí.

„Staroměstským náměstím se rozezní koledy a sváteční písně, které navodí vánoční atmosféru. Samozřejmě ani letos neopomeneme oblíbené akce, zavítá k nám Mikuláš s celou svojí družinou, zazní Česká mše vánoční od Jana Jakuba Ryby a nebude chybět ani rozlévání rybí polévky,“ uvedla pražská radní Hana Třeštíková.  

Ve Vídni začali s Vánocemi už o dva týdny dříve

Jedním z prvních měst, kde trhy tradičně začínají, je Vídeň. Vánoční atmosféra tam začala už v polovině listopadu. A to hned na několika místech. Vánoční trhy na náměstí Rathausplatz, tedy ty před radnicí, patří k nejtradičnějším a největším.

Podle organizátorů na vídeňské vánoční trhy dorazí každý rok na tři miliony lidí. Půl milionu z nich jsou pak cizinci, tedy každý šestý. A čeština, stejně jako slovenština, je na nich slyšet možná vůbec nejčastěji.

Přímo před radnicí se bruslí v parku mezi stromy na ploše 3000 metrů čtverečních. Vánoční strom před vídeňskou radnicí měří 32 metrů, do této výšky vyrostl za 130 let. Každý rok ho pořadatelé přivezou z jiné spolkové země. Letos to bylo ze Salcburska. 

Dva tisíce světýlek se na něm rozsvítilo už 16. listopadu a svítit budou až do 26. prosince. Právě do druhého svátku vánočního budou trhy před radnicí otevřené.

Temelín a Dukovany ozdobí chladící věže

K začátku adventu se připojilo i jedno trochu netradiční místo – jaderná elektrárna Temelín. Na jednu z chladících věží promítá 150 metrů vysoký vánoční strom.

Řidiči, kteří pojedu kolem, by měli být opatrní, aby vizuální efekt příliš nestrhával jejich pozornost. Projekci energetici zopakují i v noci z neděle na pondělí. Stejný videomapping bude k vidění taky na elektrárně Dukovany.