Vražedkyně propuštěná v létě kvůli těhotenství je zpět ve věznici. U soudců narazila

Petra Nová (dříve Janáková) odsouzená v minulosti za loupežnou vraždu se vrátila do věznice k výkonu trestu. Stěhuje se ale jen z vazební cely, kde byla kvůli podezření z křivého obvinění. Prohlásila totiž, že ji dříve ve výkonu trestu znásilnili dozorci, což nebyla pravda. Petru Novou v létě dočasně propustili na svobodu kvůli těhotenství, které dávala do souvislosti s údajným znásilněním.

Krajský soud v Ostravě rozhodoval o stížnosti proti vazbě, kterou na Petru Novou (Janákovou) uvalil opavský okresní soud. Stížnost zamítl, přesto Nová následně vazební celu opustila, protože soud rozhodl o jejím návratu do výkonu trestu. Končí tak neobvyklá epizoda s těhotenstvím, kvůli kterému soud Novou v létě z vězení dočasně propustil.

„Jsou dány vazební důvody, nicméně tyto vazební důvody je možno nahradit dlouhodobým výkonem trestu. Vzhledem k tomu, že krajský soud již dříve odvolal přerušení trestu, byla odsouzená převedena z vazby do výkonu trestu,“ uvedl místopředseda soudu Igor Krajdl. Proti tomu, že soud odvolal přerušení výkonu, podle Krajdla nelze podat žádný opravný prostředek.

Petra Nová ve vazbě skončila poté, co ji policie obvinila z křivého obvinění. Tvrdila, že otcem dítěte je jeden z vězeňských dozorců a že ji znásilnil. Ukázalo se však, že otcem je jiný vězeň.

Nejvyšší soud v posledních dnech zároveň rozhodl o dovolání proti třicetiletému trestu, které Nová podala. Spolu s manželem jsou ve vězení za vraždu sběratele mincí a známek z Prahy. Pod záminkou obchodu jej vylákali na schůzku a žena ho při společné jízdě autem střelila zezadu do hlavy. Janák pak tělo odtáhl do kukuřičného pole a muži sebral telefon, doklady a 34 tisíc korun.

Podle Nejvyššího soudu byly naplněny podmínky pro uložení výjimečného trestu, jeho výše odpovídá okolnostem. Pachatelka podle soudců projevila nedostatek sebereflexe. „Nepociťuje žádnou lítost, netrpí pocitem viny a potřebou napravit to, co způsobila. Egocentricky racionalizuje vlastní činy, nemá vytvořené funkční svědomí, odpovědnost za svá selhání připisuje druhým,“ uvedl NS s odkazem na znalecké posudky.

S dovoláním neuspěl ani další odsouzený Martin Herzán. Ten má za mřížemi strávit osm let za to, že se podílel na některých dalších ze čtveřice nedokonaných skutků, za které Janákovi rovněž dostali doživotní trest. Navedl je k dvojímu pokusu o vraždu svého zaměstnance z herny v Nové Pace. Herzán přitom uzavřel se zamýšlenou obětí životní pojistku a s Janákem se domluvil, že se o peníze vyplacené pojišťovnou rozdělí.

Další dvě plánované loupežné vraždy manželé podle verdiktu neuskutečnili, protože jeden ze sběratelů, jehož kontaktovali, schůzku na poslední chvíli zrušil. Druhému zachránilo život to, že Janákovi napsal, že přijede bez peněz a nabízené předměty chce nejprve vidět.

Janák se přiznal při policejních výsleších a usvědčil i svou tehdejší ženu a Herzána. Při hlavním líčení svou výpověď změnil v tom smyslu, že zamýšlel loupit, ne vraždit. Janáková se k vraždě doznala, vinu u zbylých čtyř skutků popřela.