Půl domu v Karlíně prodala radnice za 18 milionů. Odhadce to nechápe, celý má hodnotu až 200 milionů

Reportéři ČT: Praha 8 prodala pod cenou části nájemních domů i s nájemníky, ti mluví o nátlaku nových majitelů (zdroj: ČT24)

Městská část Praha 8 prodala své poloviční podíly ve třech nájemních domech. Kupci dvou z nich ale celé domy obratem prodali a nový majitel původní nájemníky vystěhovává. Město tak tratí desítky milionů korun; obyvatelé jednoho z domů navíc pro pořad Reportéři ČT popsali, jak na ně nový vlastník tlačí, aby se vystěhovali. Třeba i tím, že jim vysazuje dveře. Prodej domů i situaci nájemníků mapovala Jana Neumannová.

Rohový dům ve Vítkově ulici číslo 19 se zhruba dvaceti byty patřil ještě před dvěma lety z poloviny městské části Praha 8, druhou půlku vlastnily restituentky žijící dlouhodobě ve Francii. Radnice se ale rozhodla svoji polovinu prodat a obchod připravil za městskou část tehdejší radní pro majetek Radomír Nepil (ANO). Hnutí ANO tehdy na Praze 8 vládlo spolu s ČSSD a Zelenými, měli také podporu komunistů.

„Bral jsem to tehdy čistě bez emocí, čistě manažersky a z ekonomického pohledu. V danou chvíli nebylo pro městskou část držení těch domů výhodné a nebyla schopná se dohodnout se spoluvlastníky. To je celé,“ vysvětluje dnes Nepil a dodává: „Spoluvlastníci jasně předem deklarovali a písemně to doložili, že mají zájem byty zrekonstruovat a dále se o ně starat.“

Radomír Nepil (ANO)
Zdroj: ČT

To se ale nestalo. Dům číslo 19 ve Vítkově ulici restituentky obratem prodaly, a to za zvláštních okolností. Dalšímu vlastníkovi ho předaly ještě předtím, než byla podepsána smlouva s městem; prodávaly tak i polovinu domu, kterou tehdy ještě nevlastnily. A to s výrazným ziskem: polovinu domu jim městská část prodala za 16 milionů korun, celý dům ale nový majitel koupil za 49 milionů korun. Advokátka restituentek odmítla věc komentovat.

Nevýhodné? To říká jen opozice, tvrdí Nepil

Jsem smutná z toho, jací zastupitelé tady působí. Místo toho, aby pomáhali lidem, kteří je zvolili, spojí se s developery a finančníky. Za nic nikdo nemůže, vždycky to zařídil někdo jiný.
Jaroslava Skřivanová
nájemnice bytu ve Vítkově 19

Bývalý radní Nepil označil další prodej domu za překvapivý. Znalecký posudek ohodnotil celý dům na 32 milionů korun. Z obchodního rejstříku lze ale vyčíst, že cena domu je výrazně vyšší. Posudek v rejstříku odhadl hodnotu domu na 115 milionů korun. „Panečku, to je věc,“ kritizuje prodej domu ironicky zastupitelka Prahy 8 Perla Kuchtová (8žije).

„Nejvíc na tom vydělal ten, pro koho se připravil ten obchod, ten, kdo to následně koupil od restituenta. Jedná se podle mého názoru o předem připravenou taktiku,“ myslí si realitní odborník David Pátek. 

Kdo to je, není v tuto chvíli jasné. Dům vlastní firma Carolina Corner, která v době prodeje domu patřila právníkovi Eriku Zemanovi. „Omlouvám se, jsem advokát. Nemůžu se k tomu vyjadřovat, porušil bych tím mlčenlivost,“ reagoval Zeman na otázku, koho v transakci zastupoval.

Další případ: půl domu prodala Praha 8 za 18 milionů, hodnota celku je ale desetinásobná

Dům ve Vítkově ulici ale není jediný, který městská část prodala. Ve stejné době se zbavila podílů i v dalších domech. Například polovinu domu v Sokolovské ulici prodala Praha 8 za necelých 18 milionů korun. Dům koupil stejně jako v předchozím případě restituent, kterému patřila druhá polovina; také on ale obratem celý dům prodal.

„Je to dům v městské části Karlín. Je to čtyři minuty pěšky od metra Křižíkova, přímo u domu je tramvajová zastávka. Jedná se o nejlukrativnější část v Karlíně. Ten dům má 36 bytových jednotek, k tomu dva nebytové prostory. Jeho tržní hodnota v téhle lokalitě je někde mezi 180 až 200 miliony korun,“ říká realitní odborník David Pátek s tím, že šlo o nevýhodný prodej.

S tím ale bývalý radní pro majetek nesouhlasí. „Nedá se říci, že by městská část tratila. To je pouze jedna interpretace, kterou používá opozice. Já to musím jednoznačně odmítnout,“ tvrdí dnes bývalý radní Nepil. Cena se podle něj určovala znaleckými posudky.

Opozici ale vadí nejen cena, za kterou se podíly v domech prodaly. „Je naprosto nerozumné zbavovat se majetku a možnosti poskytnout byty nějakým skupinám lidí, které potřebujeme na Praze 8 udržet. Jako jsou učitelé nebo rodiny s dětmi, které začínají,“ tvrdí zastupitelka Kuchtová.

Z domu v Sokolovské ulici už se vystěhovala dvacítka rodin. „Obce se nemají chovat jenom jako řádný hospodář, ale mají také pomáhat řešit sociální problémy občanů na svém území. Bytová politika je čím dál více také sociální politikou,“ upozornil Vít Lesák z Platformy pro sociální bydlení. 

Vysadili dveře, abychom promrzli, popisuje nájemnice

Také majitel Vítkovy 19, společnost Carolina Corner, chce dům prázdný. Nájemníky proto postupně vystěhovává, proti tomu se ale postavily dvě ženy. Olga Špinková bydlí v karlínském bytě už čtyřicet let, Jaroslava Skřivanová dvacet. Obě mají smlouvu na dobu na neurčitou a platí regulované nájemné, které je nižší než tržní. 

Nový majitel jim dal výpověď. „Jednou ráno v květnu, když jsme vycházely z domu, jsme našly výpověď z bytu,“ říká Skřivanová. „Měly jsme je nalepené na dveřích. Byly jsme v šoku, že se musíme do konce srpna vystěhovat,“ doplnila Špinková. 

Nájemnice mluví o nepříjemných praktikách nových majitelů. „Sebrali nám dveře, aby až začne zima, nám to tady promrzlo a my jsme tady nemohly vůbec existovat a bydlet,“ popisuje Špinková problémy, které jí noví majitelé dělají. Místo chybějících dveří zatím použila rohož a proti větru ji zabezpečila stoličkou. 

Obě ženy se chtějí bránit u soudu, nevědí ale, jak dlouho to vydrží. Ani jedna nemá kam jít. Ostatní nájemníci už svůj boj s novými vlastníky vzdali a odstěhovali se.

Jaroslava Skřivanová
Zdroj: ČT24

V doprovodu týmu Reportérů ČT se nespokojené nájemnice obrátily na bývalého radního, který za prodej domu, v němž žily, odpovídal. „Před dvěma lety jste mi před celým auditoriem slíbil, že nám pomůžete. Nevíme, co s námi bude. Máme jít pod most?“ obrátila se Skřivanová na Nepila.

Po natáčení reportáže jí a Špinkové nabídla městská část náhradní byty. „Vzalo mi to určitě nějaký čas, který mi tady byl přidělen,“ povzdychla si osmdesátiletá Skřivanová.