Staré rekordy v ohrožení. Přichází babí léto

Počasí: Do Česka přichází babí léto (zdroj: ČT24)

Meteorologové očekávají příchod babího léta. Během víkendu by se Česko mohlo dočkat i překonání teplotních rekordů. Padnout mohou i některé velmi staré hodnoty naměřené v pražském Klementinu – rekord pro 13. říjen je z roku 1791.

Už páteční nejvyšší teploty poskočí v porovnání se čtvrtkem až o pět stupňů Celsia. Maxima se zastaví mezi 14 a 18 stupni. Na obloze se dá očekávat polojasno nebo oblačno, ojediněle se objeví slabý déšť.

V sobotu oblaků ještě ubude, přes den má být jasno nebo skoro jasno. Ráno a dopoledne se na Moravě místy objeví mlhy, ale ty se během dopoledne rozpustí. Přes den lidé při pohledu na teploměr uvidí hodnoty nejvýše mezi 18 a 22 stupni Celsia, na území Čech místy až 24 stupňů.

Události: Teplotní rekordy v ohrožení. Do Česka přichází babí léto (zdroj: ČT24)

Třeba teploměr meteorologické budky na pražské Libuši by mohl v sobotu ukázat až 25 stupňů Celsia. Podobné budou i teploty v celé západní polovině Čech a na severní Moravě.

Teplo potrvá i v neděli, kdy se lidé odpoledne zahřejí při maximu mezi 19 a 23 stupni. Morava bude opět o něco chladnější, tam dosáhnou teploty k 17 stupňům. Počasí babího léta bude na začátku následujícího týdne pokračovat, teploty blízké 20 stupňů by se měly udržet po většinu příštího týdne.

Předpověď počasí na týden od 14. do 20. října
Zdroj: ČT24/ČHMÚ

Příchod zimy tak podle meteorologů zatím není na obzoru. Meteorologická centra ovšem už vydávají první předpovědi na zimu, podle kterých je pravděpodobnost nadprůměrně teplé zimy ve střední Evropě 60 až 80 procent, na severu Čech se dokonce blíží jistotě. Jestli bude ovšem bohatá na srážky, zatím neříkají.