Čapkův památník má nového ředitele: Snachu radního střídá Zdeněk Vacek

Památník Karla Čapka ve Staré Huti na Příbramsku nově povede spisovatel a publicista Zdeněk Vacek. O jeho jmenování ředitelem rozhodli středočeští radní. Dosazení předchozí ředitelky Alice Seidlové, která je snachou krajského radního pro školství, pobouřilo kulturní spolky. Seidlová pak po vlně kritiky rezignovala.

Znepokojení kvůli předchozí ředitelce vyjádřily Herecká asociace, Český filmový a televizní svaz FITES i Společnost Ferdinanda Peroutky. Udivilo je vyjádření Seidlové do médií, že Čapkovo dílo zná ze školy a památník navštívila jako studentka. Společnost Ferdinanda Peroutky poukazovala na to, že Seidlová není v oblasti čapkovské, literárněhistorické či aspoň muzejnické nijak etablovaná.

Nový ředitel Zdeněk Vacek s Čapkovým památníkem dlouhodobě spolupracuje. Podle Heleny Frintové z krajského úřadu se Vacek dlouhodobě věnuje propagaci života a díla Karla Čapka, Olgy Scheinpflugové a Ferdinanda Peroutky a téměř deset let je členem Společnosti bratří Čapků. Ředitelem se stane od ledna příštího roku.

Vacek hodlá do expozice věnované slavnému spisovateli přitáhnout více lidí, zaměřit se chce na všechny generace. „Chtěl bych použít dílo a osobnosti Karla Čapka, Olgy Scheinpflugové a Ferdinanda Peroutky jako most, kterým budeme spojovat generace. Aby tam nechodili odděleně starší návštěvníci a školní mládež, ale aby se podařilo najít způsob, jak to celé prolnout,“ řekl ke svému jmenování.

„Jako příležitost vidíme jeho zahraniční kontakty, zkušenosti s výstavními projekty a jeho celoživotní zájem o osobnost Karla Čapka,“ uvedl radní pro kulturu Karel Horčička (ČSSD). 

Vacek je také autorem pěti knižních publikací na téma hospodářských dějin, techniky, politického a kulturního vývoje 20. století. Působí v médiích, byl mimo jiné šéfredaktorem české a krátce slovenské redakce magazínu Geo a je stálým spolupracovníkem týdeníku Reflex. Spolupracuje se Škoda Muzeem v Mladé Boleslavi, zkušenosti má i z cestovního ruchu.

Do výběrového řízení se přihlásilo pět lidí, k osobnímu pohovoru se dostavili čtyři. Výběrová komise doporučila radě kraje uchazeče, jehož koncepce rozvoje památníku získala největší bodové ohodnocení.

Návrhy doručených koncepcí posuzovala odborná skupina, v níž byl předseda Českého PEN klubu Jiří Dědeček, členka Společnosti bratří Čapků Markéta Musilová, předseda Společnosti Ferdinanda Peroutky Martin Groman, autorka expozice Památníku Karla Čapka Marta Dandová a zástupce vlastníků nemovitostí Emil Palivec.

Ve výběrové komisi, jež vyslechla přihlášené uchazeče, usedli Palivec, prezident Herecké asociace Ondřej Kepka, vedoucí krajského odboru kultury Kateřina Pešatová, ředitelka Středočeské centrály cestovního ruchu Zuzana Vojtová a předsedkyně Asociace muzeí a galerií Irena Chovančíková. Poradní hlas pak měla bývalá ředitelka památníku Kristina Váňová.