Památník Karla Čapka má novou ředitelku. Odbornici vystřídala snacha radního

Události: Nová ředitelka Památníku Karla Čapka (zdroj: ČT24)

Památník Karla Čapka má po 24 letech nové vedení – dlouholetou ředitelku a odbornici na spisovatelův život Kristinu Váňovou vystřídala právnička Alice Seidlová. Váňová výběrové řízení zpochybňuje. Deník N navíc upozornil na příbuzenský vztah nové ředitelky s krajským radním Zdeňkem Seidlem (ČSSD). Seidlová ale namítá, že by se nemohla hlásit na žádné místo, které spadá pod kraj.

Alice Seidlová je ředitelkou památníku měsíc, zaměřit se chce na zvýšení návštěvnosti a opravy budovy. „Přišla jsem na řadu kostlivců, kteří by tady neměli být,“ tvrdí. Podle spolumajitele nemovitosti, který ji kraji pronajímá za symbolické dvě koruny, předchozí ředitelka v poslední době zanedbávala běžnou údržbu.

Kristina Váňová, která památník vedla 24 let, to však odmítá. „My nemůžeme investovat do soukromé nemovitosti peníze krajského úřadu, na to je zákon, čili vždy jsme to dělali formou nějaké drobnější údržby,“ vysvětluje.

Památník Karla Čapka
Zdroj: Michaela Říhová/ČTK

Ve výběrovém řízení na novou ředitelku podle ní chyběla některá důležitá kritéria. „Vztah k prezentovaným osobnostem se vůbec v podmínkách konkurzu neobjevil,“ uvádí Váňová.

Seidlová podle Deníku N k památníku ani Karlu Čapkovi bližší vztah nemá. Řekla jen, že muzeum navštívila při studiu na střední škole, kde se o spisovateli také učila. „Karel Čapek samozřejmě ovlivnil můj studentský život, stejně jako každého z nás,“ řekla Seidlová České televizi.

Váňová chtěla do penze odejít až v létě. Tvrdí, že ji kraj vyzval, aby funkci předala dřív. Ten to ale popírá, stejně jako to, že by ve výběru hrál roli příbuzenský vztah – Seidlová je totiž snachou středočeského radního pro školství Zdeňka Seidla (ČSSD) a sama je členkou sociální demokracie. 

Památník patří pod radního pro kulturu a památkovou péči Karla Horčičku, taktéž člena ČSSD. „Příbuznost s někým by neměla být nějakou diskriminační podmínkou,“ hájí výběr nové ředitelky Horčička. 

Památník Karla Čapka ve Staré Huti u Dobříše je muzeum věnované životu a dílu spisovatele Karla Čapka a jeho ženy, herečky Olgy Scheinpflugové. Byl zřízen v roce 1963, nyní je příspěvkovou organizací Středočeského kraje.

Dům je bývalým Čapkovým letním sídlem, spisovatel jej podle blízkého rybníka nazýval Na Strži, lidově se místu také říká Čapkárna. Čapek v něm napsal několik děl – například Válku s mloky, Cestu na sever, Bílou nemoc, První partu nebo Život a dílo skladatele Foltýna.

Památník Karla Čapka
Zdroj: ČT24