Pražští zastupitelé se bojí názoru občanů, míní šéf komunistů Filip. Kvůli Kosovu strana zváží toleranci vlády

Interview ČT24: Zvážím toleranci vlády, připouští Filip (zdroj: ČT24)

„To, co se tady odehrává, je vyvolávání nenávisti,“ uvedl předseda KSČM Vojtěch Filip v Interview ČT24. Zastupitelé Prahy 6 se podle něj bojí názoru občanů, proto zamítli referendum o soše maršála Koněva. Kvůli Babišově postoji vůči Kosovu komunisté zváží toleranci vlády, připustil také politik a odmítl, že by lobboval za firmy obviněného podnikatele Tomáše Horáčka.

Čtvrteční hlasování zastupitelů o osudu sochy maršála Koněva podle Vojtěcha Filipa nepřineslo kvalitní řešení situace. Socha by prý měla zůstat v Praze 6, kde momentálně stojí. Předseda komunistů připomněl mezinárodní smlouvu mezi Českou republikou a Ruskou federací z roku 1993, která podle něj řeší i tento památník. Úvahy o přesunutí sochy jsou podle šéfa komunistů krokem proti přátelským vztahům.

„Nemám rád bořitele pomníků. To, co se tady odehrává, je vyvolávání nenávisti. O jiném důstojném místě bychom měli diskutovat s Ruskou federací,“ věří Filip. „Celý spor má politické řešení,“ dodává a pokračuje: „Nechápu, proč zamítli referendum. Podle mě je to důkaz, že se opravdu bojí názoru občanů Prahy 6.“

Předseda KSČM není proti tomu, aby vznikl památník všem, kteří se podíleli na osvobozování Československa. „Ať najdou jiné důstojné místo pro památník všem osvoboditelům,“ apeluje Filip.

Ruský ministr kultury Vladimir Medinskij, který označil starostu Prahy 6 Ondřeje Koláře (TOP 09) za nacistu, by se podle Filipa omlouvat neměl, v první řadě by se prý musel omluvit právě Kolář. „Já si myslím, že výroky na adresu Ruské federace byly naprosto nepravdivé. Pan starosta řekl, že vojáci přijeli do osvobozené Prahy, to byla lež. Mluví, jako by neznal historii,“ zdůrazňuje.

Kvůli Kosovu zváží Filip toleranci vlády

Vojtěch Filip se také vyjádřil ke slovům prezidenta Miloše Zemana, podle kterého by Česko mělo přestat uznávat Kosovo jako samostatný stát. Šéf komunistů s hlavou státu souhlasí, balkánská země je totiž podle něj výsledkem nelegální války. „Ta válka nikdy nebyla schválená Radou bezpečnosti OSN. Bombardování Jugoslávie byl válečný zločin,“ míní Filip.

Je navíc přesvědčen, že proces uznání Kosova neproběhl celý. Završuje ho totiž jmenování velvyslance v zemi, to se ale v případě Kosova nikdy nestalo. „Václav Klaus ani Miloš Zeman to nikdy neudělali. Česká republika nikdy nejmenovala velvyslance v Kosovu,“ myslí si.

Filip stojí v čele strany, která toleruje vládu Andreje Babiše (ANO). Ten už řekl, že nevidí důvod, aby Česko svůj postoj ke Kosovu měnilo. „Musel bych o tom jednat s vládou, že rozšíříme podmínky tolerance,“ říká Filip, který své další kroky prý zváží. Je podle něj dokonce možné, že komunisté svou toleranci Babišova kabinetu kvůli Kosovu odvolají.

Žádné peníze od Horáčka jsem nedostal

Host Interview ČT24 také vyjasňoval svůj údajný lobbing za firmy obviněného podnikatele Tomáše Horáčka u ústeckého finančního úřadu a České správy sociálního zabezpečení. „Já jsem využil svého práva interpelace. Nelobboval jsem za žádného podnikatele, já jsem interpeloval kvůli tomu, že jsem měl pochybnost, jakým způsobem byla prováděna daňová finanční kontrola,“ vysvětluje Filip.

Od Horáčka podle jeho slov on ani strana zaplaceno nedostali, jak píší média. „Opravdu jsem žádné peníze nedostal, já ani strana. Moji poradci mi přinesli určitý konkrétní případ a já se tím zabývám, jako jsem se zabýval jinými případy. To, že se na něco zeptám, je lobbování?“ dodává Vojtěch Filip.