Soud potřetí osvobodil policistu, který údajně napadl mladíka po návštěvě čínského prezidenta

Soud už potřetí osvobodil policistu Martina Koppa, který čelí obžalobě kvůli napadení mladíka zadrženého v březnu 2016 po návštěvě čínského prezidenta. Rozhodnutí není pravomocné a státní zástupce se proti němu na místě odvolal. České televizi to potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 2 Marcela Pröllerová. Koppův kolega Jan Nekvapil už byl pravomocně odsouzen k tříletému podmíněnému trestu.

Obvodní soud Koppa zprostil obžaloby už potřetí. Podle soudu totiž v jeho případě obžaloba nemá jiný důkaz než výpověď napadeného mladíka, kterou soud označil za nevěrohodnou. S tím ale nesouhlasil soudce Dušan Paška z odvolacího městského soudu, který zprošťující rozsudek v červnu zrušil. „Poškozený neměl důvod, aby si vymyslel své napadení,“ prohlásil tehdy Paška.

Podle něj se čin stal a prvoinstanční soud měl jen posoudit, zda to byl trestný čin, nebo kázeňský přestupek. Soudkyně Iva Fialová z obvodního soudu se ale s jeho názorem neztotožnila. Po odvolání státního zástupce se tak bude případem opět zabývat městský soud a není vyloučené, že se věc soudkyni Fialové vrátí na stůl i počtvrté.

V jiné situaci byl od začátku Koppův kolega Jan Nekvapil. To, že mladíka na služebně uhodil, je totiž vidět na kamerových záznamech. Soudkyně obvodního soudu sice nejdříve jeho čin hodnotila jako kázeňské provinění, po zásahu odvolacího soudu ale Nekvapila odsoudila k tříleté podmínce za zneužití pravomoci úřední osoby. Trest v červnu potvrdil pražský městský soud.

Incident se stal v březnu 2016 poté, co z Prahy odjela oficiální státní delegace čínského prezidenta Si Ťin-Pchinga. Student na hlídku policistů a vojáků pokřikoval, že by se za tehdejší zásahy v souvislosti s návštěvou měli stydět. Policisté mladíka legitimovali a nakonec zadrželi a odvezli na služebnu na pražských Vinohradech.

Nekvapil na policejním oddělení mladíka dvakrát udeřil do tváře, když seděl na židli se spoutanýma rukama za zády. Policista Kopp studentovi podle obžaloby později pouta sundal, začal ho škrtit a chtěl po něm, aby se už nikdy policistů neptal na důvody, proč má předložit občanský průkaz. Měl mu přitom dát facku. Napadl ho ale v jiné místnosti, kde nebyly kamery.