Po ranních rekordech teploty zamíří zase nad třicet stupňů. Do půlnoci platí výstraha před bouřkami

Česko má za sebou velmi teplé ráno. Ranní teplotní rekordy zaznamenala více než pětina zhruba ze 150 stanic, které fungují alespoň třicet let. Nejtepleji bylo v pražském Klementinu, kde naměřili 20,4 stupně Celsia, a padl tak dosavadní rekord z roku 1790. Během odpoledne pak teploty na řadě míst zamíří nad třicet stupňů. Do půlnoci zároveň platí výstraha před silnými bouřkami. Český hydrometeorologický ústav okolo poledne omylem varoval, že bouře hrozí i ve středu a od čtvrtka záplavy na Otavě.

V pondělí večer bouře v extrémní podobě zasáhly Zlín a jeho okolí, následně se postupně stěhovaly do Čech a slábly, takže už pak další problémy nepůsobily. Úterní ráno však bylo nebývale teplé, informoval Český hydrometeorologický ústav.

Během dne horko ještě poroste. „Nejtepleji by mělo být v Praze, ve středních Čechách a Ústeckém kraj, kde může být v odpoledních hodinách až jednatřicet stupňů Celsia,“ přiblížil meteorolog ČT Jan Šrámek.

Znovu se pak budou tvořit bouřky. „Nejvíc jich bude během pozdního odpoledne a večera, kdy mohou být místy opět silné,“ popsal Šrámek. Až do půlnoci proto platí pro celé území České republiky výstraha. „Větší pravděpodobnost silných bouřek je hlavně v západní polovině Čech,“ dodal meteorolog.

Obvykle je za rok kolem deseti tropických dnů, letos už i přes třicet

Teploty se udrží na vysokých hodnotách i v dalších dnech. „Během středy by mělo být ještě tepleji,“ poznamenal Šrámek s tím, že rtutě teploměrů mohou dosáhnout 28 až 32 stupňů. „Vzduch, který k nám proudí ze Středomoří, je nejen teplý, ale hodně vlhký. Tato kombinace způsobuje pocit dusna. Ve středu bude situace z celého týdne pravděpodobně nejhorší,“ nastínil. Ve čtvrtek pak může být až 33 stupňů. Nejvyšší teploty by měly být na jihovýchodě Moravy.

Předpověď počasí
Zdroj: ČT24

„V pátek přes naše území přejde studená fronta, ochlazení ale bude jen kosmetické. Během víkendu se zřejmě vrátí slunečné počasí, převažovat by mělo polojasno, přeháněk a bouřek bude docela málo a teploty budou od 26 do 30 stupňů. Někde i slabě přes třicet,“ přiblížil předpověď meteorolog ČT.

V týdnu tak zřejmě naroste už tak vysoká letošní bilance počtu tropických dnů. „V běžném roce je ve vyšších polohách nebo na Českomoravské vrchovině obvykle jeden až čtyři, v nížinách je to nejčastěji kolem deseti a na jižní a jihovýchodní Moravě je to kolem třinácti,“ přiblížil Šrámek. Ovšem na některých místech už letos bylo přes třicet tropických dnů.