Za změnami v justici mohou být snahy o její ovládnutí, míní nejvyšší státní zástupce Zeman

Události, komentáře: Nejvyšší státní zástupce varuje před změnami v justici (zdroj: ČT24)

Ministerstvo spravedlnosti dokončilo zákon o státním zastupitelství a v pátek ho odešle legislativní radě vlády. Navrhuje v něm změny ve jmenování a odvolávání vedoucích žalobců. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman ale normu kritizuje. Podle něj resort nepřijal žádnou z jeho připomínek. Ministryně Marie Benešová (za ANO) však výhrady odmítá.

„Hodně jsem vkládal naději do pátečního vypořádávání připomínek. Bohužel to mělo takový formalistický charakter, takové dopřejme jim sluchu, protože musíme, a uděláme si, co chceme,“ řekl ve středečních Událostech, komentářích nejvyšší státní zástupce Zeman.

„Jsou špatně nastavena přechodná období, která zavánějí tím, že v podstatě se ministerstvo chce hodně rychle zbavit tří představitelů státního zastupitelství – to znamená nejvyššího státního zástupce a obou vrchních státních zástupců,“ upozornil.

„Pan Zeman v tomto nemluví pravdu, má špatné informace, jestli se nechal tedy informovat. Protože jsem mu tam zohlednila zejména ta přechodná období. Takže není pravda, že bych chtěla paní Bradáčovou vyhodit. Naopak tam bude o rok déle,“ nesouhlasí ministryně spravedlnosti Benešová.

Podle Zemana hrozí, že komise bude navrhovat kandidáty, které chce ministr

Zeman ale trvá na svém. Podle jeho názoru jde o způsob, jak politicky ovlivnit výběr všech vedoucích státních zástupců. Výběr kandidáta má provádět pětičlenná komise. „Bude-li ministr chtít opanovat veřejnou žalobu, která je velice důležitá pro budování a udržení právního státu, může se stát, že si najmenuje tři členy komise, dva budou nějaká stafáž a to znamená, že mu navrhnou na jmenování člověka, kterého bude chtít ministr spravedlnosti,“ poukázal. 

Zeman doplnil, že podle navrhovaného zákona bude nejvyšší státní zástupce končit v roce 2023, vrchní státní zástupce v roce 2024 a potom budou končit další okresní a krajští státní zástupci v dalších letech. „Místo toho, aby měli určeno datum, kdy budou končit, by měli končit podle data, kdy nastoupili do svých funkcí. Na tom jsme se neshodli,“ dodal.

Podle nejvyššího státního zástupce za současnými změnami může být snaha podmanit si justici a odstranit z ní nepohodlné. Tedy i jeho samého. „Nedokážu si to jinak přebrat, protože jak jsem se díval na konec ve funkcích, první by se vyměnil nejvyšší státní zástupce,“ dodal Zeman.

„Paní ministryně na jednu stranu hovoří o tom, že mě nevyhazuje, že je spokojená s mým působením, na druhou stranu říká, že jsem ve funkci příliš dlouho, dále pak hovoří o tom, že se bezesporu uživím, protože znám jazyky. To jsou věci, které do projednávání zákona nepatří, má to být o systému, o principech, ne o figurách,“ podotkl.

„Jestli někomu tolik vadím, jsem připraven odejít“

„Jestli skutečně někomu tolik vadím ve funkci, tak jsem připraven i z ní odejít. Představa, že chce někdo ve funkci zůstat, jak říká paní ministryně na věky věků, je skutečně lichá. Dokážu si představit ve svých letech dělat spoustu jiných věcí,“ uvedl Zeman.

„Jestli paní ministryně odešle tenhle návrh do vlády, tak se domnívám, že veškerá jednání nás dvou jsou v tu chvíli zbytečná. Jednání mají význam, pokud chceme vlastní připomínky slyšet a vyargumentovat si je,“ dodal závěrem.