První víkend úsekového měření na D1: Mezi Souticemi a Loktem překročilo rychlost 1183 řidičů

Víc než tisícovka řidičů o víkendu projela právě modernizovaným úsekem D1 mezi Souticemi a Loktem rychleji než povolenou osmdesátkou. Polovina z toho byli cizinci. Chytly je při tom kamery, které se naostro spustily o půlnoci z pátku na sobotu. Je to vůbec první letošní úsekové měření na D1. Následně by se radary měly zapnout ještě na dalších třech rozkopaných úsecích dálnice.

„Za první dva dny úsekového měření jsme mezi Souticemi a Loktem zjistili 1183 přestupků porušení rychlostních limitů,“ říká mluvčí Policie Středočeského kraje Vlasta Suchánková. Přes polovinu přestupků podle ní udělali cizinci, celkem jich bylo 605.

Neukáznění řidiči byli častější ve směru na Prahu, podle Suchánkové jich tam bylo 863, zbylých 320 mířilo na Brno. Celkem 1029 řidičů, kteří překročili povolenou osmdesátku, jelo do 100 kilometrů za hodinu. Dalších 54 řidičů se pak po úseku pohybovalo rychleji. „Rychlost nad 130 kilometrů za hodinu jsme zaznamenali jen v jednom případě, a to ve směru na Prahu,“ říká Suchánková. Neukázněným řidičům hrozí pokuta.

Podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jana Studeckého by se kamery měly letos spustit na dalších třech modernizovaných úsecích dálnice D1, kde je rychlost také omezena na osmdesátku. Těmi jsou části dálnice Mirošovice–Hvězdonice, Humpolec–Větrný Jeníkov a kolem Velkého Meziříčí.