Soud zamítl odškodnění 35 milionů pro Vitáskovou, protože ho žádá za už neexistující rozsudek

UDÁLOSTI: Soudní pře Aleny Vitáskové (zdroj: ČT24)

Obvodní soud pro Prahu 2 zamítl požadavek Aleny Vitáskové na odškodnění pětatřicet milionů korun a úroků v souvislosti s jejím trestním stíháním v kauze solárních elektráren bratrů Alexandra a Zdeňka Zemkových. Proti rozhodnutí se Vitásková může odvolat. Bývalá šéfka Energetického regulačního úřadu (ERÚ) chtěla řízení o odškodném přerušit, než padne pravomocný rozsudek v hlavní kauze.

Pražský obvodní soud v pátek vůbec nezkoumal, jestli má Vitásková na milionové odškodné nárok. Žaloba na ministerstvo spravedlnosti totiž směřuje proti rozhodnutí Vrchního soudu v Olomouci, které ale už fakticky neexistuje. Obvodní soud podle verdiktu nemůže předjímat nové rozhodnutí v trestním řízení, proto Vitásková bude moci o odškodné usilovat pouze novou žalobou založenou na novém rozsudku.

Advokát bývalé šéfky ERÚ Pavel Kohút pro Českou televizi řekl, že nároky na odškodnění stále trvají. Žalobu na odškodnění podávala Vitásková v době, kdy měla v ruce pravomocný zprošťující rozsudek. Nechtěla totiž promeškat zákonné lhůty a zpětně zjistit, že je její nárok promlčený. V únoru žádala o 221 milionů korun, jak dospěla ke konečné částce pětatřiceti milionů, Kohút na dotazy novinářů nechtěl specifikovat.

Kromě vysokého odškodného se Vitásková žalobou domáhala ještě sto sedmdesáti tisíc korun za nepřiměřenou délku trestního stíhání. Tuto část jejího nároku soudce vyloučil k samostatnému projednávání, protože o něm může rozhodnout dříve než o milionové částce. Od Vitáskové si kvůli tomu soudce Ondřej Růžička vyžádá trestní spis.

Někdejší šéfka ERÚ v pátek chtěla dosáhnout toho, aby soud jednání o odškodném přerušil do pravomocného skončení jejího stíhání. Zamítnutím žaloby by totiž přišla o několikatisícový soudní poplatek, který již uhradila. Vitásková k soudnímu líčení nedorazila.

Ministerstvo spravedlnosti podle vyjádření pro ČT zatím neuvažuje, že by se proti rozhodnutí soudu odvolalo. „Seznámíme se nejprve s písemným vyhotovením nepravomocného rozsudku. V tuto chvíli není důvod, abychom proti rozhodnutí soudu podávali odvolání.“

Majitelé elektráren Zemkovi byli odsouzeni za to, že dostali od ERÚ licence na základě nepravdivých revizních zpráv a získali podvodně právo na výhodnou výkupní cenu za solární elektřinu. Vitáskovou původně brněnský krajský soud poslal do vězení na osm a půl roku za zneužití pravomoci, olomoucký odvolací senát ji však poté pravomocně zprostil obžaloby. Do případu se ale letos vložil Nejvyšší soud, který stanovil, že důvody zproštění je potřeba zpřesnit. Brněnský krajský soud by o celé věci měl znovu rozhodovat 18. září.

Jmenování Vesecké bude opět řešit okresní soud

Někdejší šéfka ERÚ řeší i soudní spor o jmenování Renáty Vesecké místopředsedkyní regulačního úřadu. Bývalou nejvyšší státní zástupkyni Vitásková do funkce jmenovala i přesto, že nesplňovala zákonné podmínky praxe.

Loni v listopadu Vitáskovou nepravomocně odsoudil Okresní soud v Jihlavě k podmíněnému trestu dvou let s odkladem na třicet měsíců za zneužití pravomoci. Odsouzená i státní zástupce se proti rozsudku odvolali. Zatímco obhájce Vitáskové požadoval úplné zproštění obžaloby, státní zástupce pro ni chtěl nepodmíněný trest tří a půl roku za mřížemi.

Kauzu v březnu vrátil k první instanci odvolací Krajský soud v Brně, řešit ji tedy opět bude soud v Jihlavě, zasednout by měl 12. srpna.