Hasiči odstranili všechny vagony havarovaného vlaku u Mariánských Lázní

Hasičům se ve středu odpoledne podařilo odstranit z železničního náspu poslední vagony nákladního vlaku, který v neděli vykolejil u Mariánských Lázní. Může tak začít prohlídka tratě, která má zjistit, jestli lze opravit poškozené koleje a trakci.

O odstranění vagonů informoval mluvčí krajských hasičů Martin Kasal. „Pro hasiče tak akce končí a ostatní práce na obnově provozu jsou na Správě železniční dopravní cesty,“ doplnil.

Po nedělní havárii zůstalo na trati a na svahu pod ní na jedenáct poškozených vagonů s cisternami vápence. Hasiči se snažili dostat je mimo trať od pondělního rána. „Hasiči jsou na místě už třetí noc a vyprošťovací práce pokračovaly prakticky nepřetržitě,“ popisoval ještě ve středu ráno Kasal.

Odstranění vagonů z trati je nezbytné pro to, aby násep mohl posoudit expert a určit, zda je v takovém stavu, aby bylo možné trať opravit. Správa železniční dopravní cesty chtěla trať, která je od havárie uzavřená, zprovoznit do konce týdne. Záležet ale bude právě na posudku znalce.

Mezitím pokračuje vyšetřování nehody. Jako nejpravděpodobnější příčina se od počátku jeví vysoká rychlost vlaku. V místě nehody je rychlost omezená na 30 km/h, ale vlak jel zhruba třikrát rychleji.