Ministr Kremlík chce ŘSD do dvou let změnit na akciovou společnost

Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) chce přeměnit státní příspěvkovou organizaci Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na akciovou společnost. Je to podle něj něj nezbytná cesta, jak zrychlit přípravu dopravních staveb. Ministr při návštěvě Ústeckého kraje řekl, že by byl rád, aby se podařilo ŘSD transformovat do dvou let.

Plán na zahájení transformace hodlá Kremlík předložit na jednání vedení ministerstva ještě tento týden. „Nechal jsem si na ministerstvu vypracovat některé varianty, které by z hlediska dopravní infrastruktury, financování infrastruktury, z hlediska odpovědnosti právnické osoby mohl vést k efektivnější výstavbě a urychlení výstavby. Zítra (ve středu) tento materiál budeme projednávat a předpokládám, že bude schválen a mohou začít první kroky,“ řekl. Podobnou změnu se podle něj podařilo uskutečnit u Letiště Praha a Českých drah.

Zvýší to profesionalitu ŘSD, plánuje Kremlík

Ministerstvo se podle ministra nechalo inspirovat například rakouským modelem. „Mám od toho (od změny na a. s.) velká očekávání, a to z hlediska odpovědnosti, z hlediska profesionality lidí, i z hlediska toho, že ty lidi konečně budeme moci za kvalitní práci zaplatit. To samozřejmě dnes nejde, protože je to (ŘSD) příspěvková organizace,“ uvedl Kremlík.

Chtěl by, aby se ŘSD stalo akciovou společností do dvou let, ale proces mohou podle něj ještě zbrzdit legislativní změny, které budou zřejmě nutné.

Jak v úterý při návštěvě Ústeckého kraje konstatoval premiér Andrej Babiš (ANO), příprava některých dopravních staveb trvá i dvacet let, což je podle něj nepřijatelné. I při schválení podoby konkrétní stavby zabere i celou dekádu, než se ji podaří uskutečnit.

Plán na proměnu Ředitelství silnic a dálnic přitom není zcela nový; o tom, že by se mělo transformovat na akciovou společnost, hovořil tehdejší ministr dopravy Pavel Dobeš (VV) už v roce 2011 a podobná myšlenka se objevovala i později.