Průzkum CVVM: Počet lidí nespokojených s politickou situací stoupl na 46 procent

Podle aktuálního průzkumu CVVM bylo v červnu s politickou situací nespokojeno 46 procent dotázaných. Jejich počet se tak za poslední dva měsíce zvýšil o osm procentních bodů. Podle autorů výzkumu to zřejmě souvisí s výměnami na postech ministrů a protivládními demonstracemi. Důvěra v prezidenta Miloše Zemana se v červnu nezměnila a stejně jako v květnu mu věří 49 procent lidí. Vláda a sněmovna si mírně pohoršily: důvěřuje jim 39, respektive 29 procent Čechů.

  • CVVM provedlo průzkum v první polovině června mezi tisícovkou lidí starších 15
    let. 

Spokojenost s politickou situací v červnovém průzkumu vyjádřila stejně jako v květnu pětina dotázaných. Jedenatřicet procent respondentů pak uvedlo, že nejsou ani spojeni, ani nespokojeni. „Přes dílčí zhoršení je však stávající hodnocení politické situace nadále výrazně lepší, než bývalo v období let 2012 a 2013,“ dodávají autoři průzkumu.

Tradičně nejvyšší důvěře v tomto průzkumu se těší obecní zastupitelstva a starostové, přesto si obecní zastupitelstva meziměsíčně o tři body pohoršila na 63 procent. Důvěra ve starosty zůstala na 64 procentech. Změna nenastala ani u hejtmanů a krajských zastupitelstev, jimž věří 44 a 46 procent občanů.

Sněmovna má spolu se Senátem mezi ústavními institucemi už tradičně nejnižší důvěru. Horní parlamentní komoře v červnu věřilo o bod více lidí než v květnu, tedy 33 procent. Důvěra lidí v Senát, kde nyní mají většinu zástupci nevládních stran, tak po dvou měsících opět převýšila důvěryhodnost sněmovny.