K výluce metra se přidala porucha eskalátoru na Pražského povstání. Oprava potrvá tři týdny

K výluce metra se přidala porucha eskalátoru na Pražského povstání (zdroj: ČT24)

Jeden ze tří eskalátorů ve stanici metra Pražského povstání je od rána mimo provoz kvůli technické závadě. Cestující, kteří do metra přichází, jsou proto posíláni oklikou. Vystupujících se porucha netýká. Stanice tento týden čelí náporu kvůli výluce metra C, lidé tam přestupují z metra na náhradní autobus. Mluvčí podniku Aneta Řehková sdělila, že se u eskalátoru poškodila hlavní hřídel a oprava potrvá odhadem tři týdny.

„Došlo k poškození hlavní hřídele. Víc budeme vědět po rozebrání, což teď dělat nebudeme, nebylo by kde vybudovat zábor. Prvotní odhad opravy je tři týdny,“ uvedla Řehková. Opravy ale začnou až poté, co skončí výluka.

Příchod do stanice je nyní umožněn po pevném schodišti poblíž křižovatky náměstí Hrdinů a ulice Na Pankráci. Většina příchozích přijíždí náhradním autobusem XC a ke vstupu do metra budou muset o sto metrů dál, než bylo dosud zvykem. Lidé, kteří z metra vystupují, jedou dvěma funkčními eskalátory.

Před vstupem do metra je od rána několik informátorů ve žlutých vestách, kteří příchozí posílají do vestibulu metra oklikou. Je značena oranžovými šipkami na chodníku. Přestup cestujících byl mimo ranní špičku do 7:30 bez komplikací.

Metro na lince C mezi stanicemi Pražského povstání a Kačerov nejede kvůli výměně pražců od soboty a mimo provoz bude do soboty 6. července.

V první všední den výluky lidé zcela zaplnili stanici tak, že načas musel být omezen provoz metra a vstup do stanice byl uzavřen. Náporu lidí přestala stačit kapacita stanice kolem deváté ráno, na výstup čekali cestující až 20 minut. Situace se zklidnila poté, co dopravní podnik oddělil výstupní a nástupní prostor vestibulu metra páskami. Problémy totiž vznikaly zejména tím, že se promíchali nastupující a vystupující a prostor ucpali.