Klesl počet opilých cyklistů, kteří zavinili dopravní nehodu

Na českých silnicích meziročně ubylo nehod s účastí opilých cyklistů. Od začátku roku jich zavinili pod vlivem alkoholu 185, loni to za stejnou dobu jich bylo 227. Vyplývá to ze statistik policejního prezidia. Oproti loňskému roku ale mírně narostl počet úmrtí – policisté jich zatím evidují patnáct.

„Oproti loňskému roku klesl počet dopravních nehod zaviněných cyklisty pod vlivem alkoholu. Od ledna do konce května máme hlášeno 185 případů, v roce 2018 to bylo o 42 více,“ říká mluvčí Policejního prezidia České republiky Hana Rubášová.

Alkohol u cyklistů ale není vždy příčinou nehody, často za ni může například nepozornost. „Letos došlo celkem k 1130 dopravním nehodám s účastí cyklisty, z toho jich 722 zavinili právě lidé na kolech. Ti nejčastěji nezvládnou řízení jízdního kola nebo se plně nevěnují řízení,“ popisuje Rubášová. Nechybují ale jen cyklisté. „Řidiči ostatních vozidel se často neřídí pravidly silničního provozu a nedávají cyklistům přednost v jízdě,“ dodává.

Nejzranitelnější účastníci provozu

Zranění cyklistů při dopravní nehodě přitom často bývají velmi vážná, letos jich už patnáct zemřelo. „Jsou to nejzranitelnější účastníci silničního provozu, nemají žádné chránění kolem sebe jako v autě. Někteří cyklisté navíc nepoužívají ochrannou přilbu, což je hlavní důvod úmrtí nebo těžkých zranění,“ uvádí Petr Vomáčka z bezpečnostního oddělení ministerstva dopravy.

Resort je zároveň proti návrhu senátorů povolit cyklistům při jízdě až půl promile alkoholu v krvi. „Česká republika je na nejvyšších příčkách ve spotřebě alkoholu v Evropě i na světě, ať už v pití tvrdého nebo piva, takže uvažovat o něčem takovém při naší spotřebě je trošku hazard se zdravím,“ vysvětluje Vomáčka.

V porovnání s minulým rokem klesl i celkový počet nehod cyklistů nehledě na alkohol, a to asi o dvě stě případů. Úmrtí naopak přibylo – na tuzemských silnicích loni za stejnou dobu zahynulo 13 cyklistů.

Policie se při kontrolách zaměřuje i na cyklisty
Zdroj: Radek Petrášek/ČTK