Parašutisté se v kryptě připravovali na útěk, naznačil nový průzkum

Parašutisté se v kryptě připravovali na útěk, naznačil nový průzkum (zdroj: ČT24)

Po desítkách let odborníci objevili nové stopy, které naznačují přípravu parašutistů na únik z krypty pravoslavného chrámu svatých Cyrila a Metoděje. Tam se sedm výsadkářů ukrylo po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Geodetický průzkum kostela si objednal pražský magistrát před chystanou rekonstrukcí památky. Narazilo se při něm mimo jiné na barokní stoku, o které se dosud jenom spekulovalo.

Kryptu, ve které výsadkáři před 77 lety svedli svou poslední bitvu,  v prvních měsících letošního roku podrobili zkoumání za pomoci moderních prostředků odborníci z Vojenského historického ústavu a ze společnosti Geo-cz.

Vědcům se v ní podařilo nalézt dvě dosud neznámá místa, kde se někdo prokazatelně pokusil prokopat do předpokládaných únikových prostor. Zda to byli opravdu parašutisté, nelze podle historika Michala Buriana z VHÚ dokázat, dá se to ale podle něj vzhledem k souvislostem předpokládat.

V jednom případě se někdo pokusil prokopat do větrací šachty, která ústí do dnes již zazděného komína, ten byl ale pro únik příliš úzký. Vědci také zjistili pokus o rozšíření odtokového kanálku. 

Stopy DNA vědci nenašli

Výzkum dále potvrdil, že nedaleko od krypty vede pravděpodobně barokní chodba. Leží ve směru, ve kterém se výsadkáři pokoušeli vytvořit únikový otvor, k jejímu dosažení jim chyběl asi metr.

Odborníci hledali tady v kryptě i nahoře v chrámové lodi stopy DNA, které tu mohli zanechat parašutisti, žádné se jim ale najít nepodařilo. Historici plánují v průzkumu pokračovat. Zdokonalovat budou například vytvořený 3D model krypty. 

Speciál 90‘: 77 let od operace Anthropoid (zdroj: ČT24)