Rozpadlá továrna, ve které Schindler za války ochránil přes tisíc Židů, se změní na památník

Události v regionech: Schindlerova továrna se změní na památník (zdroj: ČT24)

Továrna v Brněnci na Svitavsku, kterou proslavil oscarový film Stevena Spielberga Schindlerův seznam, se v příštích letech změní na památník s názvem Archa. Jeho výstavbu bude spolufinancovat i režisérova nadace, ale hlavně rodina Löw-Beerů, která továrnu vlastnila před válkou. Areál už léta chátrá a budovy se rozpadají.

Brněnec bylo místem, které znamenalo záchranu pro 1200 židovských vězňů. Pracovali v tamní továrně Oskara Schindlera. Teď se potomci původních majitelů snaží o záchranu areálu. Ruiny chtějí změnit na Schindlerovu archu.

„Po návratu jsme začali spolupracovat s místní komunitou, vytvořili jsme tým, pracujeme velmi tvrdě na záchraně budov. Přišli jsme s plánem, který dnes představujeme – přestavět areál na Archu,“ potvrdil předseda Nadačního fondu Archa Daniel Löw-Beer.

V továrně na munici pracovali hlavně polští Židé. Většina z nich pocházela z krakowského ghetta. To, že dostali v Brněnci práci, jim zachránilo život. Vyhnuli se transportům smrti do Osvětimi.

„Byl to byznysmen, ale ukázalo se, že to byl člověk, který svůj majetek, jenž získával z otrocké práce, investoval do aktu záchrany,“ uvedl historik svitavského muzea Radoslav Fikejz.

Události v regionech: Bývalá továrna a koncentrační tábor v Brněnci by se měla přeměnit na památník (zdroj: ČT24)

Ve zchátralém areálu stále zůstávají artefakty, které připomínají dobu Oskara Schindlera, jako například brána, kterou vcházeli vězni do továrny. „My jako Pardubický kraj jsme provedli v posledních letech sanaci chemikálií, které znečišťovaly celé prostředí, a bylo velké riziko, že také prosáknou do spodních vod,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD).

Nejen chemikálie, ale také nepřehledné vlastnicko-právní vztahy dlouho továrnu v Brněnci zatěžovaly. Stavba Schindlerovy Archy by měla začít ještě letos.