Pokud to bude běh na dlouhou trať, jsme ochotni běžet na dlouhou trať, říká organizátor demonstrací Minář

Události, komentáře: Demonstrace proti Babišovi (zdroj: ČT24)

Od konce dubna se v Česku pravidelně konají protivládní demonstrace, které požadují odstoupení premiéra Andreje Babiše (ANO). Demonstrantům vadí i ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO). Podle spoluorganizátora protestů ze spolku Milion chvilek pro demokracii Mikuláše Mináře by bylo nejlepší, kdyby hnutí ANO našlo na oba posty jiné tváře, a dále vládlo. Uvedl to v pořadu Události, komentáře, kde o sérii demonstrací dále diskutovali poslanci Dominik Feri (TOP 09) a Patrik Nacher (nestr. za ANO).

Podle jednoho z organizátorů protestů Mikuláše Mináře ze spolku Milion chvilek pro demokracii něco takového, jako je současná série demonstrací, nezažilo Česko posledních třicet let.

„Dnes (v úterý – pozn. red.) se neprotestovalo v Praze, protestovalo se po celé republice. Znovu říkám, více než tři sta obcí, a to je hodně. Nebyla tam navíc žádná nízká účast, ta účast je setrvale rostoucí a pokládám za mimořádné, že lidé jsou schopni demonstrovat už dva měsíce v řadě. A nejen že neklesá jejich ochota, ale evidentně ještě roste,“ říká Minář.

Jak Minář dále dodává, ministryně Benešová díky svým výrokům, že Babiš není ve střetu zájmů, potvrdila předpoklad, že bude hájit předsedu vlády. „Nám nevadilo tolik to, co by hypoteticky mohla udělat, nám vadila její minulost a zejména její jasná vazba na premiéra,“ říká Minář.

Nezpochybňujeme volby

Kdyby Andrej Babiš vybral „nějakého člověka, který je objektivně bez jasné vazby na premiéra“, mohl podle Mináře předejít spekulacím, že „se snaží zamést vlastní kauzu pod koberec“.

Stejná věc se týká i samotného postu ministerského předsedy, i v tomto případě by bylo podle organizátora demonstrací nejlepší, kdyby hnutí ANO do čela kabinetu vybralo někoho, kdo „nemá tak obrovské problémy jako pan Babiš“.

Minář ale doplňuje, že spolu s demonstrujícími „v žádném případě“ nezpochybňuje výsledek voleb. „Hnutí ANO vyhrálo volby a má právo mít premiéra, to nikdo nezpochybňuje,“ konstatuje Minář.

Série protestů má vyvrcholit demonstrací na pražské Letné. Další plány jsou ale zatím nejasné, spolek o nich nechce mluvit. „Jsme rozhodnuti, že pokud to bude běh na dlouhou trať, tak jsme ochotni běžet na dlouhou trať,“ uzavírá Minář.

Poslanec Patrik Nacher (nestr. za ANO), který byl dalším hostem Událostí, komentářů, by podle svých slov raději mluvil o jiných tématech, než jsou protesty. „Společenská atmosféra vede k větší agresivitě v obou táborech. Je to cítit na sociálních sítích, v reakcích…,“ myslí si Nacher.

Kritika Marie Benešové mu, jak uvedl, přijde zvláštní, když se sama ministryně v minulosti ocitla před soudem kvůli svým výrokům o justiční mafii. Poukazovala tehdy na špatnou situaci v soudnictví.

Opoziční poslanec Dominik Feri (TOP 09) soudí, že protesty jsou mimořádné a obdivuhodné. Neobává se toho, že by s nastupujícími prázdninami polevily. „(…) Je to věc, o které se, myslím, bude stále diskutovat,“ říká Feri.

Pro TOP 09 je podle Feriho „hlavní, abychom přesvědčili další opoziční subjekty, abychom zkrátka hlasovali o vyslovení nedůvěry vládě“. Jak přípomíná, v případě hlasování o vyslovení nedůvěry se hlasuje po jednotlivých poslankyních a poslancích. „A pak třeba budou zpětně hodnoceny jejich kroky, že ten Andrej Babiš nebyl úplně tak čistý a že to nebylo úplně to správné rozhodnutí,“ myslí si Feri.