Volby do Senátu a zastupitelstev mají mít pevný říjnový termín, rozhodla vláda

Krajské, senátní i obecní volby by se měly od příštího roku konat vždy na konci prvního celého říjnového týdne. Návrh ministerstva vnitra na pevný termín voleb schválila v pondělí vláda. Nyní předlohy dostane k posouzení parlament. Soubor návrhů počítá také se zavedením stálých senátních volebních obvodů a s prodloužením lhůty na konání předčasných sněmovních voleb z 60 na standardních 90 dní.

„Navrhli jsme stanovení pevného termínu pro konání voleb do Senátu a do zastupitelstev obcí a krajů na první celý týden měsíce října tak, aby se nám postupně neposouvaly do léta,“ uvedl po jednání vlády ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Zavedení pevného termínu podzimních voleb vnitro navrhlo kvůli tomu, že podle dosavadních předpisů se musejí konat vždy před uplynutím funkčního období stávajících zastupitelstev.

Termín voleb se tak postupně přibližuje k letním měsícům. Zatímco například loni se komunální volby uskutečnily počátkem října, o dvě desetiletí dříve se konaly v polovině listopadu. „Dochází de facto ke zkracování volebního období senátorů a zastupitelů,“ zdůvodnilo změnu ministerstvo v předkládací zprávě. 

Novely vycházejí také z požadavku Senátu z loňského dubna, aby vláda zajistila větší stálost senátních volebních obvodů. Do loňského roku, než to horní komora odmítla, se senátní obvody měnily každé dva roky kvůli změnám počtu jejich obyvatel tak, aby každý senátor zastupoval přibližně stejný počet lidí.

Je třeba změnit Ústavu

Nejčastěji se to týkalo Prahy, středních Čech a také severní Moravy. Kritici častých změn ale poukazovali na to, že v důsledku přesunů obcí mezi obvody někteří lidé mohli volit senátory častěji nebo méně často než jednou za šest let.

Nově mají být obvody zakotveny přímo v Ústavě výčtem všech obcí, které do nich budou spadat. Počet 81 senátních volebních obvodů zůstane stejně jako dosavadní sídla volebních obvodů. Změna čeká podle ministerstva volební obvody na území hlavního města tak, aby jejich hranice respektovaly hranice městských částí, a tím i hranice volebních okrsků, „tam, kde je to možné“.