Rodičovská se od ledna zvýší u novorozenců i dětí do čtyř let, rozhodla vláda

Události: Rodičovská se od ledna zvýší u novorozenců i dětí do čtyř let, rozhodla vláda (zdroj: ČT24)

Navýšení rodičovské na tři sta tisíc korun by se mělo od Nového roku týkat nejen rodičů novorozenců, ale i dětí do čtyř let věku. Na svém jednání se na tom usnesla vláda.

S navýšením rodičovské na 300 tisíc korun od příštího roku počítá hnutí ANO i ČSSD. Na tom, kdo všechno si polepší, ale koaliční partneři nesvedli najít shodu dlouhé měsíce.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) naposledy představila variantu, podle které se navýšení příspěvku bude týkat rodin s nově narozenými dětmi i těch s nejmladším potomkem do čtyř let, kterým dávka už poběží. Z přidávaných 80 tisíc korun by měly dostat odstupňovaně část podle věku dítěte a výše čerpání rodičovské.

„Návrh je, že nárok na navýšení rodičovského příspěvku na 300 tisíc budou mít všichni rodiče, kteří mají děti do čtyř let a kteří nevyčerpali k 1. lednu 2020 rodičovský příspěvek,“ uvedl už v nedělních Událostech ČT premiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš – a třebaže tak rámec navrhovaný Maláčovou odsouhlasil ještě před zasednutím vlády, vládní kolegyni současně zkritizoval.

Nárok budou mít nově narozené děti a potom všechny ty rodiny s nejmladším dítětem do čtyř let, které k 1. lednu příštího roku nevyčerpaly rodičovský příspěvek.
Jana Maláčová
ministryně práce a sociálních věcí (ČSSD)

Podle Babiše je pro příští rok na navýšení rodičovské potřeba 8,6 miliardy korun a celkové výdaje by měly činit 32,9 miliardy korun. Premiér dodal, že ministerstvo práce našlo ve své pokladně 250 milionů a většina peněz pochází z jiných kapitol rozpočtu. Očekával prý, že resort práce „víc pomůže“ a dohledá větší sumu, když má na příští rok mít 674 miliard.

„Bylo mou zásadní povinností dojednat základní položky v rozpočtu tak, abych byla schopná pro tento návrh zvednout ruku,“ doplnila šéfka státní kasy Alena Schillerová (za ANO). „Základní atributy jsou čtyřicetimiliardový schodek, rekordní investice, navýšení důchodů, navýšení částky na vědu a výzkum.“

Sama Maláčová už dřív poukazovala na to, že valná většina výdajů ministerstva práce jsou takzvané mandatorní výdaje, které nařizuje zákon - a na kterých se ušetřit nedá. Jsou to například vyplácené důchody.

Pře o zásluhy

„Ve finále je návrh paní ministryně Maláčové identický jako původní návrh paní ministryně Schillerové… Škoda, že jsme se na tom nedohodli hned a ČSSD několikrát změnila stanovisko,“ podotkl.

Šéf ČSSD Jan Hamáček upozornil, že navýšení rodičovské měli sociální demokraté ve svém volebním programu v roce 2017 před sněmovními volbami. Byl to podle Hamáčka jeden z důvodů, proč vstoupili do vlády.

„Je to věc, na kterou jsme si zvykli. Pan premiér potřebuje dojít k závěru, že to celé vymyslel a zařídil on. Pokud toto je cena za to, že pomůžeme maminkám, tak my jsme s tou cenou spokojeni,“ řekl šéf ČSSD. 

Výhrady opozice

Opozice obecně plán vlády přilepšit rodičům s malými dětmi vítá, ani ona se ale na formě shodnout nedokáže. „Jsme i pro debatu odstupňování, ale musí dostat všichni. Není možné, když se někdo narodí 31. 12., aby nárok neměl, a když se narodí 1. ledna, tak ano,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

Události, komentáře: Rodičovská se od ledna zvýší u novorozenců i dětí do čtyř let (zdroj: ČT24)

„Podpoříme navýšení v plné variantě. Pro všechny děti a rodiče, kteří jsou už na rodičovské dovolené. Je nesmysl, aby měl zvýšený příspěvek jen někdo,“ uvedl předseda poslaneckého klubu hnutí SPD Radim Fiala.

„Od začátku říkáme, že má jít o zvýšení všem těm, kteří v tu dobu budou příspěvek čerpat. Samozřejmě to musí být odstupňované,“ dodává místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Vláda si ale podle ní načasovala finální dohodu těsně před evropské volby, aby se rodičům zalíbila. Volby do EP se v ČR uskuteční tento pátek a sobotu.

O výši rodičovské by měla vláda rozhodnout před sestavením prvního návrhu rozpočtu

Premiér už dříve řekl, že za nejvhodnější považuje zvýšení dávky všem, kteří ji budou zrovna dostávat. Zvýšení rodičovské z nynějších 220 tisíc na 300 tisíc korun slíbila Babišova vláda v programovém prohlášení. Podle původního záměru koaličních stran se měla dávka zvednout letos od pololetí o 40 tisíc korun a o zbytek pak do konce volebního období.  

  • Rodičovský příspěvek teď pobírá celkem 277 a půl tisíce lidí. Nejčastěji si zvolili měsíční částku mezi šesti a zhruba sedmi a půl tisíci.
  • Nejoblíbenější je tak varianta zůstat s dítětem na rodičovské do jeho tří let. Přibývá ovšem těch matek a otců, kteří si dávku rozložili na delší dobu, a tedy menší částky – to může souviset s tím, že počítají s růstem příspěvku po Novém roce.
  • Rodiče dvojčat a vícerčat mají nárok na vyšší dávku. Celkem od státu dostanou 330 tisíc korun.
  • Nejvyšší možná měsíční dávka je 40 tisíc – na takovou rychlost čerpání ale dosáhnou jen lidé s vysoce nadprůměrnými příjmy.
  •  Zdroj: MPSV, Úřad práce ČR

Zastánci zvýšení rodičovské poukazují na to, že se příjmy rodin po narození potomka hluboko propadnou. Uvádějí, že zatímco ceny rostou, dávka se léta neupravovala.

Někteří ekonomové a odborníci na sociální problematiku ale upozorňují, že Česká republika má ve srovnání s cizinou rodičovské volno výrazně delší a má také nízkou zaměstnanost matek. Zvýšení částky by nepřispělo k tomu, aby se ženy vracely do práce, míní experti. Podle nich by měl stát podporovat spíš to, aby byly dostupné školky a další služby pro rodiny.

Rodičovský příspěvek - příklady
Zdroj: MPSV

Navýšení rodičovské je součástí návrhu státního rozpočtu. Jeho první verzi projedná vláda mimořádně v pátek 31. května. Menšinová vláda ale nemá jistotu, že nejdůležitější zákon roku schválí poslanci. KSČM, která kabinet toleruje, chce připravit nižší deficit rozpočtu.