Bankovní daň je nesmysl, řekl Babiš a navrhuje speciální fond. Zase jen řeči a nic z toho, míní Fiala

Otázky Václava Moravce: Andrej Babiš (ANO) a Petr Fiala (ODS) o bankovní dani, investicích a rozpočtu (zdroj: ČT24)

Premiér Andrej Babiš (ANO) v Otázkách Václava Moravce odmítl zavedení bankovní daně, jak ji navrhuje ČSSD. Místo daně Babiš navrhuje založení fondu, kam by banky odváděly 10 až 20 procent z dividend a peníze by šly na investice. Připustil ale, že s tím banky zatím nesouhlasí. Předseda ODS Petr Fiala poznamenal, že slibovaný plán investic dosud nikdo neviděl a Babiš ho odmítá zveřejnit.

Andrej Babiš se ve čtvrtek sešel se šéfy českých poboček některých bank. Místo vyššího zdanění, které by podle něj zpomalilo ekonomiku, navrhuje speciální fond. „Otázka je, jestli neudělat fond, kde by část dividend (banky - pozn. red.) neposlaly majitelům, ale nechaly tady pro nějaký investiční fond, který by realizoval investiční plán vlády,“ vysvětluje Babiš.

ČSSD, která s návrhem sedmiprocentní bankovní daně přišla, ale žádný fond nechce. Babišovu schůzku s bankéři ironicky komentovala například ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD): „Shodla jsem se se zástupci miliardářů, že vyšší zdanění jejich miliardových příjmů by mohlo zpomalit ekonomiku. Zájmy této ohrožené skupiny musíme hájit. Tvrdě a nekompromisně.“

„Paní ministryně nikdy nebyla v reálném životě, ona ani pořádně neví, na co máme banky. Netuší, jak fungují peníze, jak se vydělávají peníze, co to je podnikat a na co banky máme,“ ohradil se Babiš.

Podle něj jsou v zahraničí se zavedením bankovní daně špatné zkušenosti. „V Rumunsku dokonce zbankrotovalo 12 bank, negativní zkušenosti jsou i na Slovensku, v Maďarsku. Co se stane? Lidi budou mít horší přístup k hypotékám, živnostníci nebudou mít úvěry. A hlavně my to nemáme v programu,“ řekl.

Souhlasí ale s názorem, aby se banky o své zisky dělily, například zvýšením výnosů z vkladů. Těch podle premiéra za posledních pět let přibylo o 700 miliard. „Je potřeba, aby banky daly lidem větší výnos, aby neúčtovaly poplatky a aby se podělily o zisk. A z dividend nechaly u nás peníze, které bychom vložili do národního investičního fondu a který by mohl být použit na investice, na které zatím nemáme peníze,“ míní Babiš.

Andrej Babiš věnoval Petru Fialovi červenou čepici s nápisem „Silné Česko“. Fiala mu za to předal program ODS „Silné Česko v Evropě 21. století“
Zdroj: ČT24

Daň by podle něj znamenala, že by banky méně půjčovaly a postihlo by to podle něj všechny. Upozornil, že tato nová daň ani není v koaliční smlouvě. „Bankovní daň je nesmysl, paní ministryně čte asi Pikettyho (francouzský levicový ekonom, pozn. red.), to je druhý Marx. To jsou ti francouzští ekonomové, tak se podívejme, co se děje ve Francii. Nesmysl! Bylo by to kontraproduktivní a poškodili bychom všechny občany, takže my jsme proti,“ prohlásil premiér. 

Fiala: Plán investic nám Babiš nechce ukázat

Bankovní daň nechce ani ODS, předseda strany Petr Fiala ale postup premiéra kritizuje. „Slyšíme řeči, co se bude dělat s bankami, ale nic konkrétního na stole není. To je úplně typický způsob vládnutí pana premiéra Babiše – spousta řečí a po pár dnech se ukáže, že z toho nic není. Novináři se mě ptali, jak to, že je hnutí ANO najednou pro sektorovou daň a odpoledne už to zase nebyla pravda,“ podivuje se Fiala.

Výdaje na investice
Zdroj: Ministerstvo financí ČR

Předseda ODS zpochybňuje i vládní investiční plán. „Slyšíme od pana Babiše, jaký má jakýsi úžasný plán investic za 3,5 bilionu, ale nechce nám ho ukázat. Když ho interpeloval předseda našeho poslaneckého klubu, tak (Babiš) řekl, že v nejbližší době ho představí vládě a veřejnosti. To bylo v listopadu. Do dneška to není na stole. Tak nevím, o jakých investicích máme mluvit. Nic konkrétního jsem neviděl,“ říká Fiala.

Naopak upozorňuje, že podíl státních investic na celkových výdajích státu klesá. Česko má také nejpomalejší růst ze zemí visegrádské čtyřky a podle Fialy vláda neřeší žádné podstatné problémy. 

Babiš odvětil, že na plánu investic se dál pracuje a představit by ho mohl do konce roku. Připouští také, že jeho návrh, aby banky odváděly 10 až 20 procent z dividend do speciálního fondu na investice, má ještě jeden drobný nedostatek – bankéři s ním nesouhlasí. „Na to nekývli. To je moje představa,“ připustil v Otázkách Václava Moravce.

Andrej Babiš v Otázkách Václava Moravce
Zdroj: ČT24