ČT: Volby by s náskokem vyhrálo ANO, Piráti klepou na dveře

Praha – Volby do Poslanecké sněmovny by podle exkluzivního průzkumu pro ČT nyní vyhrálo s velkým náskokem hnutí ANO. Se ziskem 31 procent hlasů by si proti volbám loni v říjnu polepšilo o dvanáct a půl procenta. Naopak druhá sociální demokracie zaznamenává pokles. Rozdíl mezi ANO a ČSSD by byl 15 procent. Vyplývá z průzkumu společnosti TNS Aisa, který proběhl od 28.6. do 4.7.

Třetí komunisté by získali 11 a půl procenta hlasů, na čtvrtém místě by skončila TOP 09 s 11 procenty. Pátá ODS by oslovila sedm procent voličů. Občanští demokraté tak přeskočili lidovce, kteří jsou na šestém místě s 5,5 procenty hlasů. Úsvitu a Pirátům by k potřebným pěti procentům pro vstup do sněmovny chybělo shodně půl procenta hlasů.

Od květnového průzkumu si nejvíc polepšili komunisté. Nárůst ale zaznamenalo i hnutí ANO a TOP 09. Ze stran, které by se do sněmovny nedostaly, posílili Piráti a Svobodní. Strana svobodných občanů by nyní dostala tři procenta hlasů. Úbytek naopak konstantně zaznamenává Úsvit a Strana zelených, která je nyní jen na 2,5 procentech.

  • výsledky první vlny průzkumu najdete zde
  • výsledky druhé vlny průzkumu najdete zde
  • výsledky třetí vlny průzkumu najdete zde
  • výsledky čtvrté vlny průzkum najdete zde

Socioložka Eva Králová:

„Dá se předpokládat, že pozitivnější hodnocení politické situace i důvěry ve vládu odráží pozitivnější naladění české populace v této době, protože Češi jsou obecně spokojenější se svým životem.“

O svém výběru v případě voleb do Poslanecké sněmovny je pevně rozhodnuto 43 procent voličů, dalších 32 procent by rozhodnutí pravděpodobně neměnilo. Zbylá čtvrtina voličů je ve svých preferencích spíše nestabilní a přechází zejména mezi voličskými základnami novějších nebo menších stran a hnutí (ANO, Úsvit a Piráti).

ANO, které se nyní těší největší podpoře, volila ve volbách v roce 2013 necelá polovina jeho současných podporovatelů. Zhruba čtvrtinu aktuálních příznivců hnutí tvoří minulí voliči jiných stran, třetina se tehdy voleb nezúčastnila. Relativně nejméně stabilní základnu voličů mají Piráti a Úsvit. Naopak zbylé tradiční strany mají svou voličskou základnu relativně stabilní. Nejvíce pak KDU-ČSL, ke které přirozeně inklinují spíše konzervativní voliči.

Aktuální průzkum s volebním modelem vypracovala pro ČT v rámci pravidelného projektu Trendy Česka 2014 společnost TNS Aisa. Sběr dat probíhal ve dnech 28.6. až 4.7. 2014 na reprezentativním vzorku 1 200 respondentů, který odráží reálné sociodemografické rozložení společnosti (pohlaví, věk, vzdělání, místo bydliště…). U volebního modelu vzorek činil 799 respondentů, statistická chyba se pohybuje +/- 1,1 až 3,2 procenta.