Po svatém Jiřím ožívají i štěnice a octomilky. S domácími škůdci přicházejí nepříjemnosti i psychické potíže

Studio 6: Škůdci v domácnostech (zdroj: ČT24)

Jaro je v plném proudu a s teplem ožívají škůdci – mouchy, moli, ale i štěnice. Zatímco proti škůdcům, kteří se soustředí na potraviny, lze docela účinně bojovat důsledným uzavíráním jídla, boj s některými škůdci je takřka marný. Zvlášť komplikovaný může být boj se štěnicemi. Potřeba je profesionální pomoc, a protože se s nimi pojí různé fámy, mohou domov se štěnicemi poznamenat i psychické problémy.

Pranostika slibuje po svatém Jiří hady a štíry. Po zimě toho ale ožívá mnohem více. Zavíječ, mol, červotoč, rus, moucha domácí – to vše jsou domácí škůdci, kteří se vracejí ve stínu příslovečných hadů a štírů, zato však mnohem reálněji dokážou poničit klid a pohodu v domácnostech.

Pro lidi jsou největším problémem štěnice. Živí se krví, jedna štěnice žije téměř celý rok – 300 dní – a za život naklade až 500 vajec. Zásadní problém se štěnicemi spočívá v tom, že se jich člověk, ke kterému se „nastěhují“, sám nezbaví.

„Štěnice jsou rezistentní na přípravky, hlavně na syntetické pyrethroidy. Přípravky, které na štěnice zabírají, mají k dispozici pouze profesionálové. Proto je důležité využívat odborných firem,“ uvedla Terezie Bubová z Národní referenční laboratoře pro dezinsekci a deratizaci.

Náznakem, že jsou doma štěnice, jsou štípance. Ty ještě nemusí být od štěnic, ale třeba od komárů, je ale vhodné zkontrolovat raději postel a její okolí. „Jestli tam nenalezneme nějaké jedince, trus nebo vývojová stádia. Dále bychom měli zpozornět, když se vrátíme z dovolené, jestli si náhodou nepřineseme štěnici s sebou třeba z hotelu,“ doporučila Terezie Bubová.

Štěnice jsou přitom spíše otravné než vysloveně životu nebezpečné – nepřenášejí žádné vážné choroby. Pojí se s nimi ale některé fámy, zejména ta, že je výskyt štěnic známkou nepořádku v domácnosti. „Štěnici je jedno, jestli máte doma uklizeno nebo nepořádek. Stačíte jí vy,“ zdůraznila odbornice na dezinsekci.

Fámy jsou ale často podobně odolné jako samotné štěnice, a tak není divu, že s výskytem štěnic se mohou objevit i psychické problémy včetně depresí.

V létě nenechávat jídlo na kuchyňské lince

Některým dalším domácím škůdcům se lze bránit snáze než štěnicím. Například zavíječe nebo octomilky nepřiláká kuchyně, ve které se nedostanou k potravinám. „Je dobré mít všechny v neprodyšných dózách – plastových, skleněných – aby se nemohl žádný škůdce dostat ven nebo dovnitř. Doporučuje se v létě neponechávat žádné jídlo na kuchyňských linkách, protože to je zdroj potravy much,“ doporučila Terezie Bubová.

Kromě klasických domácích škůdců se může v domácnostech objevit i hmyz, který žije především venku. Patří k nim komáři, kteří přilétají za čerstvou krví, ale například také mravenci, kteří přicházejí do lidských domovů hledat potravu, i když hnízdí venku.