Obžaloba je plná lží a výmyslů. Nepochopil jsem, co je mi kladeno za vinu, řekl před soudem Rittig

Události: Ivo Rittig před soudem (zdroj: ČT24)

Lobbista Ivo Rittig ve středu u Městského soudu v Praze uvedl, že obžaloba v kauze tunelování pražského dopravního podniku (DPP) je plná lží a výmyslů. Ve své závěrečné řeči popřel, že by měl s podnikem cokoliv společného a že by z něj pral špinavé peníze. Znovu také zpochybnil výpověď spolupracujícího obviněného, účetního Jaroslava Kubisky. Za legalizaci výnosů z trestné činnosti hrozí Rittigovi až osmileté vězení.

Kauza, v níž vedle Rittiga čelí stíhání dalších šestnáct lidí, zahrnuje tři různé zakázky DPP. Nejznámější z nich je tisk jízdenek papírnou Neograph, odkud podle obžaloby putovaly peníze k Rittigovi přes karibskou firmu Cokeville Assets. Další se týkají zajištění prodeje jízdenek firmou Cross Point a elektronické jízdenky od firmy Crowsnest. Všechny zakázky údajně zmanipuloval tehdejší šéf podniku Martin Dvořák a DPP přišel nejméně o 457,5 milionu korun. 

„Obžaloba je plná lží a výmyslů. Hodně lží je tam o mně, a bylo prokázáno, že to jsou lži,“ uvedl Rittig, podle nějž je kauza „totální neprokázaný nesmysl“. „Nemám a nikdy jsem neměl nic společného s Dopravním podnikem hlavního města Prahy. Nevím o tom, že bych dostal nějaké peníze od dopravního podniku, nenašel jsem o tom jediný důkaz,“ podotkl.

Kubiska mě v životě neviděl

Rittig si prý obžalobu přečetl několikrát, a přesto dodnes nepochopil, co je mu kladeno za vinu. „Jak jsem pochopil z dokazování, dopravnímu podniku nevznikla žádná škoda. Žádné výnosy z trestné činnosti nebyly zjištěny. Nevím proto, co jsem měl legalizovat.“ 

Spolupracujícího obviněného Kubisku z účetní firmy Peskim označil Rittig za lháře a podvodníka. „Nikdy v životě mě neviděl, nikdy jsem se s ním nebavil, nikdy jsme si nevolali, vůbec jsem nevěděl, že existuje. Přitom popisuje můj život, jako bychom byli kamarádi a chodili spolu na pivo. Detailně popisuje můj obchodní příběh – člověk, který se mnou nikdy nemluvil. Všechno, co o mně řekl, je z doslechu,“ zdůraznil lobbista.

Rittig si také postěžoval, že kvůli tvrzením o tom, že získal peníze z předražených jízdenek, raději přestal jezdit hromadnou dopravou. „Dennodenně jsou moje děti konfrontovány s nějakejma kravinama v tisku,“ řekl.

Vinu ve středu v závěrečných řečech odmítli i další obžalovaní. „Připadám si jako ve špatném filmu, kde hraji komparzní roli, a to ještě proto, že jsem šel náhodou kolem, a pan státní zástupce mi v přepisovaném scénáři připisuje roli hlavního hrdiny,“ uvedl jednatel Cross Pointu Pavel Švarc. „To, co jsem si myslela před pěti lety, si myslím stále – je to trest za to, že jsem nespolupracovala s policií a státním zástupcem,“ řekla o svém stíhání účetní Jana Šádková.

„Jsem účelově a velmi nevybíravě kriminalizován. Pan Rittig nemá s touto záležitostí nic společného,“ prohlásil někdejší spolumajitel Neographu Jan Janků. „Žil jsem v přesvědčení, že lhát je pouze výsadní právo obžalovaných,“ poznamenal obviněný advokát Marek Stubley na adresu státního zástupce Adama Borguly, který podle něj uvádí zjevné polopravdy a manipuluje s fakty. „Nedopustil jsem se čehokoliv nemorálního, natož pak nezákonného,“ dodal.

Státní zástupce navrhuje Rittigovi a Dvořákovi pět let vězení

Bývalý ředitel dopravního podniku Martin Dvořák, jemuž hrozí trest od pěti do deseti let vězení, svou závěrečnou řeč u soudu přednesl v úterý a vinu rovněž odmítl. „Nestanovil jsem kritéria výběrového řízení, nevěnoval jsem se mu. Nikdy jsem žádným způsobem do tohoto výběrového řízení nevstupoval. Státní zástupce nepředložil žádný důkaz, že dopravnímu podniku vznikla škoda nebo že jízdenky od Neographu byly předražené,“ řekl.

Státní zástupce Adam Borgula v půlce dubna navrhl, aby pražský městský soud poslal bývalého ředitele Dvořáka a lobbistu Rittiga shodně na pět let do vězení. Ve své závěrečné řeči žádal také, aby dostali peněžitý trest ve výši 10 milionů korun a zákaz činnosti. Muži se podle obžaloby podíleli na rozsáhlém tunelování podniku, který údajně přišel nejméně o 457,5 milionu korun.

„Vina byla všem obžalovaným plně prokázána,“ prohlásil Borgula. Kromě Dvořáka a Rittiga proto navrhl potrestat také dalších čtrnáct obžalovaných. I pro většinu z nich žádal nepodmíněné tresty na spodní hranici sazby, pokuty ve výši pěti až deseti milionů korun a zákazy činnosti. U spolupracujícího obviněného Kubisky žalobce navrhl, aby soud od potrestání upustil.

Kauza má dvě hlavní větve

Jeden z hlavních důkazů, jímž byl policejní odposlech, soud zamítl. Žalobce nyní spoléhá na listiny ze zahraničí. „Skutečně dominantní jsou listiny, které byly postoupeny ze Švýcarské konfederace,“ uvedl Borgula.

Ve čtvrtek chce soud vyslechnout závěrečné řeči zbylých obviněných včetně Kubisky. Rozsudek by mohl zaznít v květnu.

Případ má dvě hlavní větve. První se týká smluv, které dopravní podnik uzavřel v roce 2008 v souvislosti se zajištěním prodeje jízdenek, jejich tisku a vzniku elektronické jízdenky. Druhá popisuje údajné praní špinavých peněz vyvedených na základě těchto kontraktů.

Obžaloba viní v první větvi tři bývalé zaměstnance DPP: Dvořáka, ekonomického ředitele Ivo Štiku a šéfa služeb podniku Tomáše Petanu. S nimi se z podezření na zpronevěru a zjednání výhody při zadání veřejné zakázky zpovídali jednatel firmy Cross Point Pavel Švarc, Jan Janků z papírny Neograph a Peter Kmeť za karibskou firmu Cokeville Assets. Obviněni byli původně i bývalý pražský radní pro dopravu Radovan Šteiner (ODS) a šéf firmy Crowsnest Antonín Vilímec, oba ale mezitím zemřeli.

V druhé větvi případu jsou vedle Švarce, Janků a Kmetě obžalováni z legalizace výnosů z trestné činnosti Rittig, jeho údajná spojka v DPP Jan Valtr i jeho právníci David Michal, Marek Stubley a Karolína Babáková. Na lavici obžalovaných usedli také Petr Michal, Jana Šádková, již zmíněný účetní Kubiska, Dvořákova matka Marie a advokát Aleš Rozehnal se svým společníkem z firmy Kyrenia Ferdinandem Überallem.